MMA-portréfilmek 2019 nyarán

Folytatódik és nyáron sem tart szünetet a Magyar Művé­sze­ti Akadémia portrésorozata a köztelevízióban. A nézők hetente olyan akadémikus és nem akadémikus művészek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillan­tást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek továbbra is az M5, valamint a Duna World csatornákon láthatók. Cikkünkben a júliusi és augusztusi bemutatókról adunk tájékoztatást.
A júliust Mács József író portréjának bemutatója nyitja, akinek művei Trianon árnyékában születtek, és mások mellett megismerhetik a nézők a szintén felvidéki Nagy János szobrászművész munkásságát is. Hatvan éve indult a "Kilencek" költőcsoport – a Kiss Benedekről szóló portréfilm ezt az irodalomtörténeti eseményt is feleleveníti. A népművészek közül Galánfi András és Szatyor Győző portréja kerül képernyőre, M. Novák András festőművészhez pedig Gulyás János filmje segítségével látogathatunk.

2019. július 7. MÁCS JÓZSEF
 
Trianon harangjai
Portré Mács József felvidéki magyar íróról
rendező: Bozsogi János, operatőr: Mike László
A 2017. augusztus 31-én elhunyt író élete és művészete a jövőnek is szóló mementó a felvidéki magyarságnak a trianoni diktátummal, majd a párizsi békeszerződéssel megpecsételt sorsáról.
MMA, 2017, 50'45"
 
2019. július 14. FORINTOS KÁLMÁN
 
Egy úr Firenzéből
Portré Forintos Kálmán ipari formatervezőről
rendező, operatőr: Lakatos Iván
Tervezett televíziókészüléket, asztali számológépet, kameraállványt és falicsengőt, dolgozott tervezőgrafikusként, az utóbbi években pedig maketteket, történelmi diorámákat készít.
MMA, 2018, 51'40"
 
2019. július 21. KISS BENEDEK
 
„Pályámat megfutottam..."
Portréfilm Kiss Benedek költőről
rendező: B. Révész László, operatőr: Nádorfi Lajos
Elsőként a Kilencek költőcsoport Elérhetetlen föld (1969) című antológiájában jelentkezett verseivel, majd a Költők egymás közt című antológiában is szerepelt. A portréfilm feleleveníti költői indulását, megélhetésért folytatott küzdelmét és pályája kiteljesedését.
MMA, 2018, 50'43
 
2019. július 28. NAGY JÁNOS
 
Az ősök lovain
Nagy János szobrászművész arcképe
rendező: Kroó András, operatőr: Nádorfi Lajos
Munkássága felöleli a szobrászat számtalan ágazatát: a kisplasztikáktól kezdve a monumentális kompozíciókon át a térbe állított domborművekig számtalan alkotást köszönhetünk neki.
MMA, 2018, 52'10"
 
2019. augusztus 4. SZATYOR GYŐZŐ
 
Hagyomány, mesterség, művészet
Szatyor Győző fafaragó, népművész
rendező: Babiczky László, operatőr: Surányi Ádám, Kiss Richárd
A népi iparművész szülőföldje, az Ormánság népművészeti motívumait gondolja újra fafaragásaiban, festett templomi kazettáiban, játszótereiben és épületeiben, amelyekkel évtizedek óta gazdagítja szűkebb pátriáját.
MMA, 2018, 51'13"
 
2019. augusztus 11. GALÁNFI ANDRÁS
 
A Mester Úr
Portréfilm Galánfi András fafaragó művész pedagógusról
rendező: Sáfrány József, operatőr: Karácsony Sándor
A művész az 1973-as első Tokaji Táborra és a Nomád Nemzedék indulására emlékezik. Beszél mesterségről, talentumról, küldetésről, és bemutatja az 1993-ban alapított, azóta is egyedülálló Népi Kismesterségek Szakiskoláját.
MMA, 2017, 52'00"
 
2019. augusztus 18. M. NOVÁK ANDRÁS
 
Hívószava a hal
Portréfilm M. Novák András festőművészről
rendező-operatőr: Gulyás János
A film a művész útját a hagyományos festői eszközökkel készített realista képektől a pop-artos humántapétákon át a mai, Wehner Tibor szavaival „meditatív árnyaltságú és –  helyenként provokatív – szintetizáló érvényű" képteremtésig követi nyomon.
MMA, 2018, 52'27"
 
2019. augusztus 25. ROHONYI ANIKÓ
 
Öröménekes
Filmportré – Rohonyi Anikó operaénekes
rendező–operatőr: Tomcsányi Vilmos
A portréfilm archív színpadi felvételekkel és pályatársak, kollegák megszólaltatásával  a Hunyadi László La Grange-áriájával induló, s az operairodalom legnagyobb drámai szoprán főszerepeit felvonultató operaénekes pályáját mutatja be.
MMA, 2018, 51'54"

2019. szeptember 1. SZAKOLCZAY LAJOS

Határtalan
Portréfilm Szakolczay Lajos kritikusról
rendező: Vizi Mária, operatőr: Szepesi Gábor
Egy, a kortárs hazai és határon túli magyar irodalomon kívül a színház- és képzőművészettel is hasonló szenvedéllyel és elmélyültséggel foglalkozó írástudó portréja.

A további várható portréfilmek, bemutatási időrendben:
  • P. Benkő Ilona keramikusművész
  • Gulyás Gyula filmrendező
  • Zakariás Attila építész
  • Török László fotográfus
  • Kodolányi Gyula költő
A portréfilmek bemutatói mindig vasárnaponként koradélután láthatók az M5 csatornán, az ismétlések változó idősávban lesznek műsoron, a pontos vetítési időpontokról az aktuális műsorújság ad tájékoztatást.
A már bemutatott portréfilmek itt visszanézhetők: https://www.mediaklikk.hu/musor/a-magyar-muveszeti-akademia-portre-musora/