Párkai István (1928–2023) • fotó: MMA / Lugosi Lugo László

Elhunyt Párkai István karmester, a nemzet művésze

Életének 95. évében elhunyt Párkai István, Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, érdemes művész, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Kevés olyan karnagy van Magyarországon, akinek ne lett volna kapcsolata pályája során Párkai István professzorral. Azon tanár egyéniségek közé tartozott, akit minden tanítványa szeretett és tisztelt, és különösen sokat tett azért, hogy a hazai fiatal zeneszerző nemzedék kórusművei előadásra kerüljenek. A Magyar Művészeti Akadémia Párkai Istvánt saját halottjának tekinti.
17. März 2023
Tájékoztatás
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy
a Pesti Vigadó, a Műcsarnok, valamint a Walter Rózsi-villa a téli időszakban hétfőnként és kedden nem fogad látogatókat!
Közérdekű adatok

ÉPÍTÉSZET LIGETE
ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT

A pályázat eredménye

Pályázatok

LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022"

Eredményhirdetés: 2023. február 9.
zárójelentés

AZ MMA-22-P
MŰVÉSZETI PROGRAM PÁLYÁZAT DÖNTÉSI LISTÁJA

Elszámolási segédletek

A linkre kattintva elérhető a pályázati rendszer: tamogatas.mma.hu

Magyar Művészet folyóirat

Hírlevél

Grafikai alkotóműhelyt tartanak március végén a Szolnoki Művésztelepen

Nyomatról nyomatra címmel, hagyományteremtő szándékkal tartanak a művészi grafika hagyományait, technikai sokszínűségét és a műfaj képviselőit bemutató elméleti és gyakorlati alkotóműhelyt 2023. március 29. és 31. között a Szolnoki Művésztelepen. A Képgrafikusok Olgyai Viktor Egyesülete (KOVE) és a Szolnoki Művésztelep által szervezett háromnapos rendezvény programját kiállításmegnyitó, könyvbemutatók, előadások és workshopok gazdagítják.

20. März 2023

Elhunyt Ambrus Éva keramikus, iparművész

Életének 83. évében elhunyt Ambrus Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikus, iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Tervezőművészként az 1970-es, 80-as években számos sikeres háztartási porcelán edénykészlet, illetve sorozatgyártott vendéglátóipari termékcsalád fűződik a nevéhez, amelyek a mai napig sok helyen fellelhetők. Az 1980-as évek derekától saját műhelyében dolgozott, ahonnan a természettel összhangban lévő kerti kerámia plasztikák, csobogók, majd köztéri művek is kikerültek. A Magyar Művészeti Akadémia Ambrus Évát saját halottjának tekinti.

17. März 2023

Budapesten ad elő Breuer Marcell amerikai monográfusa

Barry Bergdoll március 20-án tart előadást a Műegyetemen
 
Budapestre érkezik és nyilvános előadást tart Breuer Marcell munkásságának egyik legismertebb kutatója, a New York-i Museum of Modern Art korábbi építészeti kurátora, Barry Bergdoll. A jelenleg a Columbia Egyetemen tanító professzor a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ meghívására 2023. március 20-án, hétfőn nyilvános előadást tart a Műegyetemen Breuerről, a világhírű, magyar származású építészről.

7. März 2023

Állami kitüntetéseket adott át a köztársasági elnök és a kulturális és innovációs miniszter

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója – március 15-e – alkalmából, nemzeti ünnepünk előestéjén az Országházban, illetve a Pesti Vigadóban átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseit, továbbá a Magyar Arany Érdemkereszt, érdemes művész, kiváló művész, Babérkoszorú kitüntetéseket. Akadémikusaink közül is többen részesültek valamelyik elismerésben.

14. März 2023
Letzte
// ]]>