« Tilbage

Tisztelet Makovecz Imrének - kiállítás és előadás az Olasz Intézetben

„Nem mindenkinek adatik meg, hogy láttassa saját belső világát. Hogy a gondolat, kéz, ceruza és papír kapcsolatát tökéletes rendbe szervezve kezelje Atlantiszt, a lehetett volna világot és az építészetet. Mindezeket szerves egységben."

">
Esemény - bal kép
Esemény - helyszín kép
Esemény - helyszín kép
Esemény - nagy kép

Tisztelet Makovecz Imrének – kiállítás és előadás az Olasz Intézetben

„Nem mindenkinek adatik meg, hogy láttassa saját belső világát. Hogy a gondolat, kéz, ceruza és papír kapcsolatát tökéletes rendbe szervezve kezelje Atlantiszt, a lehetett volna világot és az építészetet. Mindezeket szerves egységben."

„Makovecz Imrének sikerült. Az ősi tudás, mely valahol mindenkiben ott rejlik, itt a rajzokon keresztül kelt életre. Ezek a rajzok nem számítógéppel készültek. Nem a billentyűzet, monitor és a nyomtató volt az összekötő kapocs a gondolat és a papír között. Hanem egy kéz és egy faceruza. Ebben a közegben a papír és a ceruza is élt. És él ma is."

Csernyus Lőrinc
Ybl-díjas építész, a kiállítás kurátora

Paolo Portoghesi világhírű olasz építész Genius loci Tisztelet Makovecz Imrének címmel tartott előadást barátjáról a budapesti Olasz Kultúrintézet Találkozás című sorozatában. Az előadás után megnyitották az 50 Makovecz grafikából álló kiállítást.

Portoghesi római építész, teoretikus a La Sapienza Egyetem professzora és a geoarchitectura tárgyat oktatja. 1974-ben azzal szerzett magának hírnevet, hogy megépítette Rómában a muszlimok központi mecsetjét, amelyre belül jellemzők az összefonódó boltívek. Épített nagymecsetet Strasbourgban is, szállodát Szudánban, éttermet Moszkvában, és Cesenában az ő tervei alapján készült az új temető.
Az olasz sztárépítész nagy tisztelője volt Makovecz Imrének, mert ő is híve az organikus építészetnek. A magyar építész alkotásait 1991-ben a Velencei Biennálén ismerte meg, személyesen 2000-ben találkoztak egy budapesti építészkonferencián. 
A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló Makovecz-tárlaton 50 olyan rajzot állítanak ki, amelyeket csak rendkívül ritkán tárnak közönség elé. Giovanni Cataluccio, az intézet munkatársa a tárlat kapcsán elmondta; négy molinót mutatnak be, amelyek közül az egyiken a felső-krisztinavárosi római katolikus plébániatemplom tervei szerepelnek. Egy másik rajzon a hódmezővásárhelyi nyári színház terve látható azzal az aláírással, hogy az 50-es években a színházat a diktatúra lerombolta. Látható egy nagy fa rajza is, ezt Makovecz a magyar zsidóság és Márton Áron zsidómentő erdélyi püspök tiszteletére készítette 1999-ben, amikor a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza kitüntetést adományozta posztumusz a püspöknek, és fát is ültettek tiszteletére.

A Makovecz-tárlat június 10-ig tart nyitva.

Forrás: MTI
 
A kiállítás A klasszikus örökség továbbélése című konferencia kísérőrendezvényeként valósul meg. Az előadássorozat témája a XX. századi, avantgarde és posztmodern közti időszak kultúrájában megjelenő antik motívumok felfedezése lesz. A konferencia első napján Paolo Portoghesi a római La Sapienza egyetem építész professzora tart előadást Makovecz Imre munkásságáról.
 
A konferencia olasz nyelvű programját itt érhetik el.