2019. december 4. | 10:30 – Néptáncnyelven | szimpózium Tímár Sándor tiszteletére

Timár Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar koreográfus, táncpedagógus, a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes alapítója, a Magyar Állami Népiegyüttes egykori vezetője hamarosan 90 éves lesz.
A mester (valamennyien, akik tanítványai voltunk, így hívtuk) olyan művészi életutat futott be, amelyhez hasonlót kevesen tudhatnak magukénak. A világ számos pontján ismertette meg a magyar néptáncot, nemcsak a színpadon, hanem a való életében, azaz táncegyüttesi próbák keretén belül. Nevéhez fűződik a ma már UNESCO-díjas táncházmozgalom elindítása, metodikájának létrehozása.
Timár Sándor a Színház- és Filmművészeti Főiskola koreográfus szakán végzett, majd az Állami Balettintézet néptánctagozatának tanszékvezetője volt. 1981-től a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. 1993-ban feleségével, Timár Böskével megalapította a Csillagszemű Gyermektáncegyüttest. Néptáncnyelven című könyve alapos bepillantást enged a magyar néptánc metodikájába.
A szimpózium Timár Sándor művészetét mutatja be több oldalról, avatott szakemberek segítségével. Az előadók valamennyien Timár tanítványai, illetve munkatársai voltak.

IDŐPONT: 2019. december 4., 10.00

Helyszín: MAKOVECZ KÖZPONT ÉS ARCHÍVUM (1125 Budapest, Városkúti út 2.)

Kérjük, részvételi szándékát a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet honlapján, az Online jelentkezés aloldalon keresztül jelezze: www.mma-mmki.hu!
// ]]>