2019. december 20. | 17.00 – A Szentföld varázslatos világa című zarándokfilm ünnepélyes bemutatója

Az MMA alapító és örökös tiszteleti elnöke, Makovecz Imre által a kutatás kezdetétől, 2009-től támogatott szentföldi régészeti feltárásokat és azok műemléki helyreállításait bemutató film vetítése a Pesti Vigadóban.

2019. december 17. | 15:00 – A Jankovics Marcell című könyv bemutatója

Az MMA Kiadó gazdagon illusztrált, impozáns albuma részint jól ismert, részint korábban még nem közölt képekkel kelti életre Jankovics Marcell páratlanul sokszínű életművét. A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó könyvbemutatójának helyszíne a Pesti Vigadó Makovecz terme. | meghívó

2019. december 12. | 17.00 – Élőfolyóirat – Az Év Legjobb Könyve 2019

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (IV. évfolyam, 6. szám).
Az Irodalmi Tagozat 2019. évi Az Év Legjobb Könyve Díját Serfőző Simon: Arcunk az ég című verseskötete, a 2019. évi Könyv Nívódíjait Kabdebó Lóránt: „Esettanulmányok? Sorsvállalások!" és Marcsák Gergely: Fekete-Tisza című kötete kapja.

2019. december 12. | 16.00 – Barokk freskófestészet Magyarországon I. | kötetbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó a Barokk freskófestészet Magyarországon című sorozat első kötetének bemutatójára várja a könyvbarátokat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermébe.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének kutatócsoportja több éven át futó programban kutatta és dolgozta fel a magyarországi barokk freskófestészet emlékeit. A művészettörténeti jelentőségű kutatás eredményeit az MMA Kiadó és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ közös kiadásban, 2019–2022 között négy kötetben jelenteti meg. | meghívó

2019. december 11. | 12.30 – A napisten papja – versszínházi monodráma

Az Ady Endre-emlékév keretében Turek Miklós előadása Sümegen Ady Endréről és költészetéről. A program a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.

2019. december 10. | 18.00 – Keddi kaleidoszkóp | Kiss B. Atilla

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata Keddi kaleidoszkóp című program­sorozatának következő estjén Kiss B. Atilla operaénekessel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjával, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával Kurucz Éva újságíró, műsorvezető beszélget.

2019. december 10. | 16.00 – Ázsiai történeti fotográfiák I. | kötetbemutató

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia – az MMA Kiadó gondozásában megjelent – Ázsiai történeti fotográfiák című könyvsorozata első kötetének bemutatója. A bemutatásra kerülő kötet: Fodor Gábor – Kardos Tatjána: Látogatás az Oszmán Birodalomban. Dr. Bozóky Dezső képei 1905–1906.

2019. december 8. | 19:30 – Fókuszban a fagott

A Zeneművészeti Tagozat nagy sikerű „Fókuszban a cselló" hangversenysorozata után a fagott kerül középpontba Magyarország legjobb fagottművésze, Lakatos György, az MMA 2019–2020. évi tagozati ösztöndíjasa ötlete és műsorszerkesztése alapján. Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad. | meghívó

2019. december 7. | 15.00 – XVI. Keceli Országos Fazekas Kiállítás

A kiállítás megnyitóján Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Népművészeti Tagozat vezetője mond köszöntőt. A rendezvény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia.

2019. december 6. – 2020. február 2. – Képpraxisok 2 | Jankovics Marcell

Az úttörő módon szerkesztett, nagysikerű Képpraxisok 2014-es kiállításegyüttes kibővített folytatását kínáljuk a Műcsarnok téli szezonjában. A Képpraxisok 2. átfogó cím alatt egyéni utakat járó, kísérletező életművek futnak össze a Műcsarnok terében a festészet, grafika, plasztika, videó és fotó műfajaiban. Ezek egyikén Jankovics Marcell szerteágazó művészeti tevékenységének bemutatására vállalkozunk, fókuszba állítva grafikai-képzőművészeti tevékenységét.

2019. december 5. | 11.00 – Fekete György Hazafelé – Számadás a vándorútról | könyvbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó a Pesti Vigadóban tartja Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnökének Hazafelé – Számadás a vándorútról c. könyvének bemutatóját. A kötet válogatás Fekete György fontosabb művészeti és közéleti írásaiból, valamint a vele készített interjúkból, amely az olvasót különleges módon, időben visszafelé haladva engedi a magánszférájába, és beavatja a meghatározó kulturális eseményekbe, miközben kirajzolódik a magyar művészeti élet rendszerváltozás előtti és utáni kultúrpolitikai helyzete.

2019. december 5–6. – A remény évei II. | konferencia a Magyar Nemzeti Galériában

Két évvel ezelőtt A remény évei címmel került sor egy kétnapos konferenciára a Petőfi Irodalmi Múzeumban Csáji Attila festőművész, grafikus, fényművész, holográfus koncepciója alapján az 1960/1970-es évek művészetéről. Akkor egy olyan konferencia összehívása volt a cél a kanonizálás, értékrendek témájában, ami a helyi értékekre való érzékenység növelését segítheti, s felhívja a figyelmet az értéktorzulások néhány alapokára: a trendek fetisizálására, a lemaradás-konfliktusra. A konferencián elhangzott előadások később kötetben is megjelentek.
A mostani konferencia a 2017-ben megrendezett tanácskozás folytatása. A Magyar Nemzeti Galériában megvalósuló program keretében elsősorban művészek és műgyűjtők szólalnak meg, s részben szubjektív nézőpontjukból talán általánosabb érvényű közelítésmódok is kirajzolódhatnak.

2019. december 4. | 10:30 – Néptáncnyelven | szimpózium Tímár Sándor tiszteletére

Timár Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar koreográfus, táncpedagógus, a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes alapítója, a Magyar Állami Népiegyüttes egykori vezetője hamarosan 90 éves lesz. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szimpóziumra erre a közelgő születésnapra szervez szimpóziumot, mely Timár Sándor művészetét mutatja be több oldalról, avatott szakemberek segítségével.

2019. december 4. – 2020. február 2. – Csomópontok – Turi Attila építész és alkotótársainak kiállítása

Turi Attila építőművész és alkotótársainak Csomópontok című kiállítása december 4-től várja látogatóit a Pesti Vigadóban. A kiállított műveket átszövi a Makovecz Imre nevével fémjelzett organikus iskola és a Kós Károly Egyesülés szellemisége. A pályaképek a családi házaktól az iskolákon át a vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítési munkákig ívelnek.

2019. december 3. | 19:00 – Hatvan év tánc – Stoller Antal Huba koreográfus portréműsora

Az idén 75 éves Stoller Antal Huba koreográfus portréműsora a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán élő tánccal, vetített emlékekkel.

2019. december 2. | 19:30 – Lemezbemutató hangverseny Balassa Sándor zeneszerző műveiből

Kassai István zongoraművész a 2017/18-as évek folyamán lemezre játszotta az összes zongorára, csembalóra, hárfára és cimbalomra írt műveimet. A lemezkiadó Naxos „Grand Piano" sorozatában folyamatosan három lemezen jelenteti meg ezeket a zongorán felvett darabokat.
Kassai István a Művészeti Akadémia műsorán ezen felvételekből válogat, bemutatva a szerző kevéssé ismert kompozícióit, melyek utat találhatnak a zongoratanítás gyakorlatához, vagy a hangversenyeken a jelenkori zeneszerzés jellegzetes részeként. — Balassa Sándor

2019. november 30. | 19.00 – A Budapesti Monteverdi Kórus adventi hangversenye

Az előadáson Kollár Éva karnagy, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja vezényel. A műsorban elhangzik többek között Szőnyi Erzsébet zeneszerző, énektanár, karnagy, a nemzet művésze, az MMA rendes tagjának műve is.

2019. november 27. | 18.00 – Egy asszony két vétkecskéje | Kóka Rozália előadóestje

Kóka Rozália népművész, előadóművész, a Népművészet Mestere, az MMA rendes tagjának előadóestje a Pesti Vigadóban – koncert és kamarakiállítás, bukovinai székely, gyimesi és moldvai népi szerelmes történetek. Kóka Rozália bukovinai székely, gyimesi és moldvai csángó népi szerelmes történetekből szerkesztett műsorában a szerelem „arcait" vonultatja fel a fergetegesen vidámtól a tragikusig.

2019. november 26. | 18.00 – „Az első tíz év" – kiállítás

A Galéria 12 Egyesület alkotóművészeinek jubileumi kiállítása nyílik meg a Hegyvidék Galériában, a tárlat december 12-ig látogatható.

2019. november 26. | 15.00 – Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 | kiadványbemutató

A Magyar Művészeti Akadémia, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Magyar Katolikus Rádió Zrt. Színészlegendák I. Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című hangoskönyvének bemutatója és az ehhez kapcsolódó szakmai beszélgetés. Helyszín: az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Áldásy-palotájának kandallós díszterme (1013 Budapest, Krisztina krt. 57. I. emelet).

// ]]>