Évadzáró a Makovecz-szalonban

A koronavírus-járvány miatti hosszú kényszerszünetet követően kertipartival egybekötött évadzárót tartott a Makovecz-szalon. A rendezvénysorozat zárásaként Kucsera Tamás Gergely főtitkár megemlékezett közelmúltban elhunyt akadémikusainkról. Az eseményen részt vett Vashegyi György, az MMA elnöke is.
Kucsera Tamás Gergely az újrakezdés találkozójaként jellemezte az évadzáró összejövetelt. Név szerint felsorolta és rövid méltatással, illetve személyes emlékkel külön-külön is megemlékezett az összes, idén elhunyt Radványi György építészről, Kő Pál szobrászművészről, Török László fotóművészről, Scherer József formatervezőről, Turányi Gábor építészről, Tornai József költőről, Kampis Miklós építőművészről, Makkai Ádám költő, műfordítóról, illetve az MMA pártoló tagjáról Pollok László építészmérnökről. Külön kitért az április 15-én eltávozott Fekete Györgyre. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítészről, akadémiánk 2011 és 2017 közötti elnökéről, későbbi tiszteletbeli elnökéről azt mondta, hogy „szép és teljes életet élt", mely során „egy összművészeti kulturális intézményt hozott létre".
A Samu Géza-díj idei kitüntetettjét még Kő Pál szobrászművész ajánlására választották ki. A mongol Namsrai Amarksaikhan szobrászművész azonban a koronavírus-járvány miatt nem tudott Budapestre utazni, így a díjat az őt méltató Sárosdi-Ganbold Davaakhuu vette át. Az ugyancsak mongol irodalomtörténész, műfordító laudációjában kifejtette, hogy a mongol alkotásokra a harmóniára alapozó természet-megközelítés a jellemző. Mindez Sárosdi-Ganbold Davaakhuu szerint Samu Géza szellemiségével is megegyezik. Véleménye szerint Namsrai Amarksaikan munkája a nomád vallások kultúráját idézi. Munkáit misztikus töltettel ruházza fel, mely a nézőt az ég felé repíti, összeköttetést teremtve mindezzel az égi és a földi világ közt. A laudátor szerint „az embernek nem uralnia kell a természetet, hanem arra kell törekednie, hogy egyensúlyban legyen vele. A díj névadója, Samu Géza munkásságában épp úgy fontos volt a szekér-motívum, mint a díjazottnál is, aki ezzel a természet és az ember karmikus körforgását fejezi ki."
A Samu Géza díj átadását követően Dóka Andrea színművész felolvasta azoknak az akadémikus művészeknek a névsorát, akik március 15-e alkalmából állami kitüntetésben részesültek. Mint ismeretes, a járvány miatt a díjazottak névsorát nyilvánosságra hozták ugyan, de a kitüntetések átadását későbbi időpontra halasztották. 
A kertiparti alkalmából Erdélyi Villő (13 éves) és Erdélyi Bátor Csongor (9 éves) versekkel Rosonczy-Kovács Mihály és barátai muzsikával szórakoztatták a közönséget.