Csík János és zenekara

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Immáron hagyomány, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata a Pesti Vigadó Dísztermében minden tavasszal és ősszel színvonalas gálaműsor keretében tiszteleg a szépirodalom jeles alkotói és azok alkotásai előtt. A 2015-ben útjára indított, Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője és Wiegmann Alfréd szerkesztésében és rendezésében magvalósuló rendezvénysorozat összeállításánál az egyik fő szempont, hogy az valamilyen aktualitáshoz vagy évfordulóhoz kapcsolódjon.
19. oktober 2020

A ravatal

Határ Győző bölcseleti bohózata a Térszínházban
 
Újból látható Határ Győző Kossuth-díjas író, költő abszurd drámája, A ravatal. A Térszínház társulata először Gyomaendrődön mutatta be a darabot a szerző születésének 100. évfordulóján rendezett emlékév záróeseményeként. Az előadás januártól folyamatosan szerepel a Zichy-kastélyban működő Térszínház műsorán.

8. januar 2015

Kriterion-koszorú Kányádi Sándornak

A csíkszeredai székhelyű Kriterion Alapítvány 2014 végén úgy döntött, hogy Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét jutalmazza Kriterion Koszorúval sok évtizedes munkásságáért, egyben emlékeztetve arra is, hogy a nagyhatású verseiből készített válogatások a Domokos Géza vezette Kriterion Könyvkiadónál jelentek meg először.

6. januar 2015

Nívódíjak és szövegek szimfóniája

25 éves a Látó szépirodalmi folyóirat

A 2014-es nívódíjak átadásával ünnepelt december 13-án este a Látó szépirodalmi folyóirat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. A megalakulásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen Fekete Vince költőt, Varga László Edgár és Benedek Szabolcs prózaírót, Kincses Réka drámaírót, illetve Jánosházy György költő, műfordítót jutalmazták nívódíjjal. 

18. december 2014

Belvedere

Bemutatták Dobai Péter új kötetét

A Műcsarnok különtermében mutatták be Dobai Péter Kossuth-díjas költő, író, forgatókönyvíró, a Nemzet Művésze Belvedere című új verseskötetét, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jelent meg.

11. december 2014

A Kortárs folyóirat ünnepi estje

A Kortárs folyóirat évzáró ünnepi estjét 2014. december 10-én tartotta a Petőfi irodalmi Múzeumban. Az eseményen átadták az idei költőverseny díjait és a Szerkesztőség által megítélt Kortárs-díjakat is.

11. december 2014
Første Last