Csík János és zenekara

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Immáron hagyomány, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata a Pesti Vigadó Dísztermében minden tavasszal és ősszel színvonalas gálaműsor keretében tiszteleg a szépirodalom jeles alkotói és azok alkotásai előtt. A 2015-ben útjára indított, Mezey Katalin Kossuth-díjas költő, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője és Wiegmann Alfréd szerkesztésében és rendezésében magvalósuló rendezvénysorozat összeállításánál az egyik fő szempont, hogy az valamilyen aktualitáshoz vagy évfordulóhoz kapcsolódjon.
19. oktober 2020

Jókai Anna és Kalász Márton a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja lett

Jókai Anna Kossuth-nagydíjas írót és Kalász Márton Kossuth-díjas költőt is felkérte a miniszterelnök a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjának – olvasható a Magyar Közlönyben.

9. februar 2015

Csoóri Sándort köszöntötték a 85. születésnapján

Csoóri Sándor ott áll, ahol nekünk kellene állni, ott szól, ahol nem szabadna hallgatni – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 3-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartott ünnepi esten, amelyen számos barátja, tisztelője köszöntötte Csoóri Sándor költőt, a Nemzet Művészét 85. születésnapján. Az ünnepségen megjelent többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is.

4. februar 2015

Ferenczes István köszöntése

Ferenczes Istvánt, a Székelyföld alapító főszerkesztőjét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját 70. születésnapja alkalmából köszöntötték a Székelyföld folyóirat estjén, 2015. január 22-én.

26. januar 2015

A ravatal

Határ Győző bölcseleti bohózata a Térszínházban
 
Újból látható Határ Győző Kossuth-díjas író, költő abszurd drámája, A ravatal. A Térszínház társulata először Gyomaendrődön mutatta be a darabot a szerző születésének 100. évfordulóján rendezett emlékév záróeseményeként. Az előadás januártól folyamatosan szerepel a Zichy-kastélyban működő Térszínház műsorán.

8. januar 2015

Kriterion-koszorú Kányádi Sándornak

A csíkszeredai székhelyű Kriterion Alapítvány 2014 végén úgy döntött, hogy Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét jutalmazza Kriterion Koszorúval sok évtizedes munkásságáért, egyben emlékeztetve arra is, hogy a nagyhatású verseiből készített válogatások a Domokos Géza vezette Kriterion Könyvkiadónál jelentek meg először.

6. januar 2015
Første Last