Versünnep Fesztivál 2019

A már megszokott műfajok mellett slam poetry kategóriában is várják a jelentkezéseket 2019. január 31-ig a jövő évi Versünnep Fesztiválra – hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján, melyet a Magyar Művészeti Akadémia Irodaházának rendezvénytermében tartottak december 5-én. A Magyar Művészeti Akadémia – más intézmények mellett – ezúttal is együttműködő partnere az eseménysorozatnak. A döntőt április 14-én a Nemzeti Színházban rendezik, a civil versenyek központi momentuma a 2019. június 8-i nemzetközi Seregszemle, amelynek az MMA székháza, a Pesti Vigadó ad majd otthont. Itt a magyarlakta területekről érkezők produkciói után koncert és ünnepélyes eredményhirdetés várható.
A 2019-es évhez kötődően, a tavaly elhunyt Kányádi Sándor (1929–2018) születésének 90. évfordulójára, Örkény István (1912–1979) halálának 40. évfordulójára, a fiatalon elhalálozott Nagy Gáspár (1949–2007) születésének 70. évfordulójára emlékeznek, továbbá Petőfi Sándor (1823–1849) halála évfordulója kapcsán tematikusan, szerelmi költészetét emelik be a szervezők a kiírásba. Emlékeznek továbbá Ady Endre (1877–1919) halálának 100. évfordulójára is.
A hivatásos előadók és művészeti egyetemek, szakirányú intézmények hallgatói vers- és prózamondás, énekelt és megzenésített vers, film- vagy képzőművészeti alkotás, és idén először slam poetry kategóriában mérhetik össze tudásukat.
A slammerek a kiírásban szereplő alkotók egy-egy verse által inspirált 2-5 perces produkcióval nevezhetnek a versenybe. A professzionális jelentkezők elő- és középdöntőit februárban és márciusban rendezik meg, a döntő április 14-én lesz a Nemzeti Színházban, ahová minden kategóriában a 15 legjobb előadó kap meghívást.
A fesztivál hivatalos programjához bármely magyarországi vagy határon túli iskola és civil szervezet csatlakozhat, ha vállalja egy amatőr versmondó verseny megrendezését. A Versünnep szervezői biztosítják egy szakember delegálását a civil versenyek zsűrijébe.
Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány kuratóriumi elnöke emellett elmondta: a Versünnep Alapítvány rendületlenül folytatni kívánja 2005-ben elindított küldetését. A támogatásoknak köszönhetően, amelyben hatalmas szerepet tölt be a Nemzeti Kulturális Alap, egyre hatékonyabban és folyamatosan bővülő profillal jut el a hazai és határon túli területekre, hogy népszerűsítse a magyar nyelv és irodalmi alkotások nagyszerűségét. Az egész versenyen legjobban teljesítők nyári táborozására terveik szerint júliusban vagy augusztus első felében kerül sor. A táborban elismert szakemberek és közismert személyiségek foglalkoznak a diákokkal, esténként pedig színházi előadások, koncertek, beszélgetések színesítik majd a programot.
A civil versenyek legjobb produkcióinak seregszemléjét június 8-án a Pesti Vigadóban rendezik – mondta el Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, aki kitért arra is: a köztestület 2013 óta támogatja a Versünnep Fesztivált.
A slam poetry igazán vagány, közéleti műfaj, amit csak bátran lehet jól csinálni – fogalmazott Bagossy László, a szintén együttműködő partner, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője. Hozzáfűzte azt is: a fesztiválon minden évben nagyon különböző világnézetű előadók találkoznak, akiket a tehetség köt össze.
A részletes versenykiírás a versunnep.com internetes oldalon olvasható.