Fotó: Lugosi Lugo László

Lászlóffy Csabáé a Napút-díj

Lászlóffy Csaba József Attila-díjas erdélyi író kapja a Napút folyóirat díját; az elismerést szeptember 26-án adják át a budapesti Duna Palotában.
A Napút-díj két részből áll, egyrészt egy Mészáros Róza által készített egyedi kivitelezésű oklevélből, amelyet Napút-levélnek hívnak, másrészt Tóth Sándor éremművész ez alkalomra alkotott érméből – mondta el Szondi György, a kiadó vezetője.
Hozzátette: a díjat általában az őszi napéjegyenlőséghez időzítve adják át, azért akkor, mert ezzel a díjjal az életük delelőjén álló kiváló alkotókat ismerik el, azokat, akik szakmailag és emberileg is bizonyítottak már. A díj további feltétele, hogy a Napút folyóirat vagy a Napkút Kiadó alkotója legyen az illető.
Szondi György kiemelte Lászlóffy Csaba szinte valamennyi művét a kiadónál jelentette meg. Az író az idén ünnepli 75. születésnapját, ráadásul erre időzítve jelenik meg a 10. prózakötete is, a Költő utolsó színhelye címmel.
A kolozsvári szerzőt Kántás Balázs, Korpa Tamás, Pomogáts Béla, Prágai Tamás, Puskás Eszter, Szepes Erika, Szondi György, Tamási Orosz János, Várady Mária, Varga Tamás, Zsigmond Benedek és mások köszöntik majd.
A Napút-díjat korábban Mohás Lívia pszichológus és író, Erdélyi István régész, Lászlóffy Aladár költő, író (az MMA posztumusz tiszteleti tagja), Radnóti Zsuzsa dramaturg, Katona Tamás történész, Bertalan Tivadar képzőművész, látványtervező, író és Doncsev Toso szociológus, kisebbségi szakember, író vehette át.
Forrás: MTI
26. september 2014