Erdélyi tanulmányúton járt az MMA Irodalmi Tagozata

Az MMA Irodalmi Tagozata erdélyi tanulmányúton vett részt 2018. szeptember 18. és 21. között. Úti céljuk között szerepelt a Mezőség, Kalotaszeg, Kolozsvár, Torda és Torockó környéke, valamint egy találkozás és közös vacsora Kolozsvár jeles irodalmáraival, köztük akadémikus tagtársaikkal, a hamarosan 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas íróval, Szilágyi Istvánnal és az idén 75 éves Király László Babérkoszorú-díjas költővel.
– Első napunk nagyrészt utazással telt, de ezt színesítette látogatásunk a nagyváradi Szent László-székesegyházban, ahol megtekintettük a páratlan ötvösművészeti remekeket őrző kincstárat is – idézte fel Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője. – Kiadós ebéd után továbbindultunk Kolozsvárra, ahol este belváros-néző sétát tettünk utunk szervezőjével, Szabó Zsolt erdélyi művelődéskutatóval, újságíróval és helytörténésszel, aki hosszú évtizedeken át a Művelődés című folyóirat főszerkesztője volt, jelenleg pedig a Művelődés Könyvkiadó vezetőjeként és egyetemi oktatóként dolgozik.
Másnap, szeptember 19-én ellátogattak a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványhoz, megismerkedtek a mezőségi szórvány területekről származó magyar gyermekek kollégiumával és iskolarendszerével. Ennek a jól átgondolt és a diákok továbbtanulását elősegítő intézményben 140 gyermek lakik és tanul, akik általános- és középiskolájukat ennek köszönhetően végezhetik magyar nyelven. A diákok innen a közeli Szamosújváron működő testvérintézménybe, a Téka Alapítvány által fenntartott Kemény Zsigmond Szórványkollégiumba és Liceumbe léphetnek tovább, de választhatják a 2011-ben Válaszúton megnyílt mezőgazdasági szakiskolát is. Minderről Balázs Bécsi Gyöngyi igazgatóasszony beszélt a vendégeknek, akik megtekintették a gyönyörűen berendezett és kiemelkedően gazdag anyagot magában foglaló Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény múzeumát is.
Szamosújvár volt a következő állomás, ahol Válaszúthoz hasonlóan, a szórványkollégium és a líceum megismerése és a baráti beszélgetések után a további tartós és gyümölcsöző együttműködés reményében búcsúztak el a házigazdáktól. Ezután felkeresték Rózsa Sándor sírját a helyi rabtemetőben, majd a sajnálatosan elpusztított, de romjaiból lassanként feltámadó, egykori bonchidai Bánffy kastélyt járták be.
– Kolozsvárra való visszatérésünket követően, a délutáni pihenés és városnézés után este együtt vacsoráztunk a kolozsvári magyar főkonzullal, Mile Lajossal, aki civilben maga is irodalmár, kolozsvári illetőségű akadémikus társunkkal, Szilágyi Istvánnal és feleségével, Julikával, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökével, Király Zoltán költővel és a kolozsvári Helikon folyóirat főszerkesztőjével, Karácsonyi Zsolttal. Király László akadémikustársunkkal betegsége miatt, sajnos, nem tudtunk találkozni – folytatta Mezey Katalin. – Minden felkeresett iskolát és kollégiumot, valamint kolozsvári vacsoravendégeinket is ajándékkönyvekkel örvendeztettük meg, amelyek közt az MMA kiadványainak nagy választéka is szerepelt.
Szeptember 20-án reggel a kolozsvári fellegvárat, majd a Házsongárdi Temetőt járták be, koszorút helyeztek el az idén jeles évfordulóját ünneplő Kós Károly, Bánffy Miklós és Dsida Jenő síremlékénél, valamint a nemrég elhunyt, jeles akadémikus, Kallós Zoltán sírján, felkeresték mások mellett akadémikustársuk, Lászlóffy Aladár, valamint további két kiemelkedő erdélyi költő, Szilágyi Domokos és Hervay Gizella sírját is.
A következő állomás Torda volt, megtekintették a minorita templomot, ahol 450 évvel ezelőtt a nevezetes országgyűlés kihirdette az erdélyi vallásszabadságot. Torockón első útjuk a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonába vezetett, ahol az egyik nevelő, Pop Dorell ismertette meg őket a gyermekvédelmi kollégium munkájával. Megtekintették a torockói néprajzi múzeum gazdag kiállítását is, majd egy ifjúsági táborban ebédeltek, amelynek teraszáról pazar kilátás nyílt a Székelykő legendás sziklavonulatára.
Délután a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium Könyvtárának voltak a vendégei, majd felolvasóestet tartottak a nagyenyedi dr. Szász Pál Magyar Ház Áprily Lajos Körében (ahol most nyílt meg Wágner Péter építész-grafikusnak, az MMA köztestületi tagjának Nyárádmente vedutái című kiállítása is).
Szeptember 21-én tanulmányútjuk három fontos állomása még előttük volt: legelőbb megtekintették a Makovecz Imre tervei alapján 2004-től épült, impozáns kolozsvári református templomot. Majd a kalotaszegi Magyargyerőmonostorban a Kalota nemzetség Árpád-korból származó monostorában jártak, végül pedig meglátogatták a Kalotaszeg jelképének számító magyarvalkói templom szomszédságában található Jékely Zoltán Irodalmi Emlékparkot és Emlékházat is.
– Utunk számos, fontos állomásától és a magyar kultúrtörténeti ismeretekből kifogyhatatlan vezetőnktől, Szabó Zsolttól abban a reményben köszöntünk el, hogy lesz még alkalmunk a most megszerzett tudás bővítésére és az új ismeretségek, barátságok ápolására – fejezte be Mezey Katalin.