Országos tervpályázatot írtak ki a magyar építészet új múzeumára

Építészet Ligete a Városligeti fasorban: a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ új otthona

Országos, nyílt, egyfordulós tervpályázatot ír ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új székhelyének tervezésére. A Magyar Kormány által kiemelt beruházássá nyilvánított projekt, az Építészet Ligete egyedülálló lehetőséget kínál a hazai építészeknek arra, hogy a budapesti Városligeti fasorban megtervezhessék a magyar architektúra új otthonát. A pályázatokat 2021. november 8-ig lehet beadni.
6. september 2021

Elhunyt Török Ferenc építész, a nemzet művésze

Életének 85. évében, 2021. szeptember 10-én elhunyt Török Ferenc Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja. Török Ferenc szerteágazó munkásságát számos hazai középület, lakóépület, műemléki rekonstrukció és egyházművészeti alkotás jelzi. Több mint tíz templomot tervezett, amelyek legfontosabb jellemzője, hogy emberléptékű, igényesen kialakított közösségi terek. Építészeti munkásságát tanári működésétől, közéleti szerepvállalásaitól nem lehet különválasztani; mintegy 45 évet felölelő építész-pedagógusi működése eredményeként a Műegyetem Középülettervező Tanszékén különleges – nem intézményesült, látens – építészeti műhelyt hozott létre. Az elhunytat a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Temetése október 14-én lesz a Magyar Szentek Templomában. | A gyászjelentés itt olvasható.

12. september 2021

Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik

2021-ben Stuttgart ad otthont a Testvériesség hete elnevezésű programsorozat számos rendezvényének, ennek apropóján a Liszt Intézet Stuttgart, Magyar Kulturális Központ felkérésére a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítást készített a gazdagon fennmaradt, az egyes történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről. Az Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik című tárlat az épületek bemutatásával ismerteti a magyarországi zsidóság szakrális építészetét, közel egy évezred alkotásaiból válogatva mutatja be a műfaj sajátos­sá­ga­it, az építtető közösségeket és történetüket.

7. september 2021

Személyes építészettörténet

Beszélgetés Vadász Bencével

Azért érdekesek és izgalmasak ezek a megmérettetések, mert az alkotó elmét hagyják „szabadon szárnyalni", viszonylag kevés kötöttséggel, annál több „szabad vegyértékkel" – véli Vadász Bence az MMA minden évben más helyszínre kiírt építészeti tervpályázatával kapcsolatban. Az Ybl-díjas építészt, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagját nemcsak aktuális építészeti alkotásairól, hanem kedvenc hobbijáról, a költészetről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

13. juli 2021

Átadták az építészeti OSSKÁR-díjat

Június 28-án ünnepélyes keretek között adták át az építészeti OSSKÁR-díjat a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A díjat Osskó Judit Ybl-díjas, Prima Primissima díjas építész férjével, Tokár György Ybl-díjas, Prima díjas építésszel (1933–2019) kettőjük nevének összekapcsolásával alapították. Az eseményen Juhász Judit, az MMA szóvivője mondott köszöntőt, a díjjal kapcsolatban pedig Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja és dr. Meggyesi Tamás, professor emeritus osztotta meg gondolatait. A szakmai zsűri döntése alapján a Wekerle Kispiac, a Kőbányai Ügyfélszolgálati Központ, valamint a mádi J. V. Borászat érdemelte ki az újonnan alapított díjat. A bírálóbizottság tagja volt többek között Salamin Ferenc, az MMA rendes tagja, Csernyus Lőrinc, az MMA levelező tagja és Marosi Miklós, az MMA alelnöke. A szakmai program megvalósítását a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

30. juni 2021

Generációk építőművészeti sorozat

Istvánfi Gyula könyvének bemutatója

Újabb kiadványtípussal bővült az MMA Kiadó portfóliója. A Generációk címmel útnak indított építőművészeti sorozat szintén monografikus művek gyűjteménye, akárcsak az építészekről szóló akadémikusportrék, de az alkotók most nem tárgyai, hanem szerzői a könyveknek – mondta el Pécsi Györgyi, a kiadó vezetője, az MMA levelező tagja. Az építészet mellékvágányain című könyv 2021. június 15-ei bemutatóján az is kiderült, hogy a kiadó idén ősszel egy harmadik sorozatkötettel is előrukkol 1 épület 1 építész címmel. A Generációk építőművészeti sorozatot a két ötletadó, Turi Attila építőművész, tagozatvezető és Dénes Eszter szerkeszti. A rendezvényen a kiadvány első darabjának bemutatására került sor, a szerző Istvánfi Gyula építész, építészettörténész, az MMA rendes tagja beszélt élményeiről, az írásra sarkalló ihletforrásról, dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára köszöntőbeszédet mondott.

15. juni 2021
Last