Aláírták a Magyar Építészeti Múzeum és Központ tervezési szerződését

Újabb szakaszához érkezett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének elhelyezésére, valamint közintézményi funkcióinak ellátására szolgáló épületegyüttes létrehozása. 
21. februar 2024

10.000 látogató a Sosemvolt Budapest tárlaton

A főváros építészetének terveit, álmait bemutató tárlat február 27-ig látogatható

Továbbra is hatalmas érdeklődés övezi a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Központ, Budapest 150. születésnapja alkalmából megszülető kiállítását. Az egyéni látogatók mellett - előzetes egyeztetést követően - sorra érkeznek az érdeklődő csoportok is Kovács Dániel kurátorhoz. A fővárosba tervezett, meg nem valósult építészeti víziókat több, mint 170 terv, makett, fotó és videó mutatja be, így szakértő vezető nélkül is kellőképpen érzékelhető milyen is lehetett volna a város, ha a történelem máshogy alakul és a tervek meg is valósulnak.

22. februar 2024

„Nagyharsányi csata emlékhelye 2023"

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát fiatal építészek számára. A pályázati kiírás szerint „Nagyharsányi csata emlékhelye 2023" címmel innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására az 1687. évi nagyharsányi csata emlékezetére. A 40 év alatti építészek arra kaptak lehetőséget, hogy megmutathassák szakmai tudásukat, kreativitásukat. 

16. februar 2024

Az egész koncepció a kontrasztokra épült

Vadász Bence nívódíjas családi háza

Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete Ray Rezső Vilmos-díj elnevezéssel Építészeti Nívódíjat alapított 2016-ban. Az elismerés azoknak a tervezőknek vagy építtetőknek adományozható, akik alkotásukkal hozzájárulnak az épített környezet színvonalának emeléséhez. 2023-ban ezt az elismerést Vadász Bence Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja és Miklós Zoltán építészek vehették át a Hasadék utca 21. szám alatti épület tervezéséért.

15. februar 2024

Turi Attila a Nemzeti Kulturális Tanács élén

Az MMA elnöke vezeti a tanácsadó testületet
 
Turi Attila, Kossuth- és Ybl-díjas építészt, az MMA elnökét nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Kulturális Tanács élére. A tizenhét kultúrstratégiai intézmény vezetőjéből álló szervezetet február 9-ei hatállyal vezeti, a társelnök továbbra is Csák János, kulturális és innovációs miniszter.

14. februar 2024

A tervezés és a techné

Beszélgetés Balázs Mihály építésszel

Képes megváltoztatni a mesterséges intelligencia az építészeti alkotói folyamatot, avagy a tervezés intuíción alapuló megközelítését? A számítógépes tervfeldolgozás akadály vagy eszköz a tervezés során? A techné és a tervezés viszonyáról Balázs Mihállyal, az MMA rendes tagjával beszélgetett az Építészfórumon Bognár Melinda.

9. februar 2024
Last