Moziba kerül A mi Kodályunk

Március 6-án lesz Kodály Zoltán, világhírű zeneszer­zőnk és népzenekutatónk halálának 53. évfordulója. A huszadik század egyik legfontosabb és legmeghatározóbb művészének állít emléket A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, mely Kodály Zoltán kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy bizonyos 1910-es szerzői estet állítva a középpontba. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával Muhi András  és Ferenczy Gábor producer munkájával elkészült film március 12-től Budapesten és országszerte több helyszínen, többek között Kecskeméten, Kodály szülővárosában is látható lesz a mozikban.
Az alkotás a Magyar Művészeti Akadémia finanszírozásával a Focusfox gyártásában készült el, szerkesztő-rendezője Petrovics Eszter. A filmet 2019. április 12-én mutatták be először a szakmai közönségnek a Pesti Vigadóban.
A dokumentumfilm szokatlan formanyelvű, zenei betétekkel gazdagon átszőtt, a hagyományos filmektől eltérően minden információ a főszereplők, Ránki Fülöp és Devich Gergely párbeszédeiből derül ki. Petrovics Eszter filmjének két főszereplője, Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során barátaik, a Kruppa Kvartett közreműködésével gyönyörűen megszólaltatják a szerző darabjait, és a felkészülés során Kodály fiatal éveihez köthető helyszíneket bejárva mesélnek a zeneszerző életéről és műveiről. Útjaik során ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra is, ahol Kodály Zoltán a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zoborvidékre, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. A központba a zeneszerző egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerülnek.

Az elmaradt márciusi premier helyett július 9-től látható a filmszínházakban Petrovics Eszter A mi Kodályunk című zenés ismeretterjesztő filmje.

2. marts 2020  |  a mi kodályunk