Medveczky Ádám vezényli a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekarát 2017-ben a Pesti Vigadóban

Augusztusban ismét megalakul a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara

A határon túli magyar zenészekből álló szimfonikus zenekar egy alkalmi együttes, melynek megalakulása a hosszú tervezést követően első alkalommal a 2017-es Kodály-emlékév keretében vált lehetővé, 2018-ban pedig a nemzeti összetartozás napjának ünnepi eseményeként adhatott hangversenyt az Országházban. A legalább 85%-ban határon túli, Erdélyből, Vajdaságból és reméljük, hamarosan már a Felvidékről is érkező zenészekből álló zenekar 2019 augusztusában alakul meg ismét.
Az együttes Pécsett és Szegeden tervezett két hangversenyét a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben valósítja meg. A harmadik, egyúttal ingyenes hangversenyt – az erdélyi kollégák kezdeményezésére – Kolozsvárott adja, a magyar államalapítás ünnepnapján, 2019. augusztus 20-án.

2019. augusztus 16. – KONCERT, Pécs, Székesegyház 20:00 http://filharmonia.hu/program/paulus-orgonapont-2019/
2019. augusztus 17. – KONCERT, Szeged, Rókusi templom (Szent Rókus-templom) 19:30 http://filharmonia.hu/program/paulus-orgonapont-2019-2/
2019. augusztus 20. – KONCERT, Kolozsvár, Babeş–Bolyai Egyetem, Auditorium maximum – a X. Kolozsvári Magyar Napok programsorozat keretében (később lesz hivatkozás)

Műsor:
Felix Mendessohn-Bartoldy (1809–1847): Paulus Op. 36.
Mendelssohn: Paulus c. oratóriuma, Saul megtérését és megkeresztelkedését leíró bibliai történet megzenésítése: az identitását kereső, és azt a tiszta hitben megtaláló ember története a megemlékezésre, elmélyülésre ad lehetőséget.

2017-ben és 2018-ban megszervezett programok során a megkérdezett zenészek úgy nyilatkoztak, hogy e programsorozat és a koncertek felemelő és maradandó élményt jelentettek pályájuk során, barátságok és fontos szakmai kapcsolatok születtek.

A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara Vashegyi György karmester ötlete nyomán született meg. Kisfilmünk a 2017-es megalakulás kulisszatitkaiba avatja be a nézőket.