Mesterek és tanítványok

Portré Sáros László György építészről

November 6-án a Mesterek és tanítványok című Sáros László György építész, fotóművész életéről és munkásságáról készült portréfilmet vetítették az Akadémiai Szalonban. Az esten a háznagyi teendőket az építészettel és műemlékvédelemmel foglalkozó televíziós szerkesztő, Osskó Judit látta el. 
Laudációjában Osskó Judit kiváló alkotó elmének nevezte Sáros László Györgyöt, akinek az alázat, szolgálat és felelősség az építészi hitvallása. Mint fogalmazott: „ma ezek nem időszerű értékek, de ő még így él". Ezt követően volt látható a Mispál Attila által rendezett dokumentumfilm, amely nem véletlenül kapta ezt a címet, hiszen Sáros László György pályájának és alkotásainak bemutatásán kívül a nézőkkel megismertette a mesterét is, valamint a tanítványát is. Előbbi Makovecz Imre, utóbbi Dósa Papp Tamás.
Sáros László György a filmben elmondta, hogy tanítványának igyekezett mindazt átadni, amit az organikus építészet hazai kiválóságától, Makovecz Imrétől tanult. A mozit követő beszélgetésen ugyanaz volt a kérdező, aki a filmben is, vagyis Bodonyi Csaba Széchenyi-díjas építész. Elhangzott: Sáros László György az organikus építészet talaján áll, mégsem követte mestere stílusát. „Nem akartam epigon lenni" – indokolta döntését. Kérdésre válaszolván kitért a Makovecz-életmű fontos elemének tekinthető vándoriskolai képzésre, ahová már építészi diplomával rendelkező fiatalok jelentkezhetnek. Az egykori céhes rendszernek megfelelően egy építészmester maga mellé veszi a jelöltet, aki az „inas-évek" letelte után csak akkor válhat „mesterré", ha elkészíti a maga mesterművét. „A mester mindvégig ott áll a tanítvány mellett. Rólam azt mondják, hogy szigorú vagyok. Meglehet. De magamhoz is az vagyok!" – mondta Sáros László György. Hozzátette: nem csak látni, de láttatni is kell. Ennek kiváló eszköze a fotográfia. Megtudtuk: Jászberény és Vecsés főépítészeként a település élő lelkiismerete kívánt lenni. „Mert meg kell mutatni, hogy milyen a jó épület" – mondta. 

 
6. november 2019  |  sáros lászló györgy