Zádori Mária

Az MMA Zeneművészeti Tagozatának díjazottjai

Négy jeles zenepedagógus évtizedes, áldozatos munkáját ismerte el Zenepedagógiai díjjal az MMA Zeneművészeti Tagozata. Ábrahám Mariann, Daróci Bárdos Tamás, Dr. Domjánné Kiss Adél és Horváth Anikó november 8-án a Kecske utcai Makovecz Szalonban vette át a kitüntetést.
A díjátadó ünnepséget Tóth Péter, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője nyitotta meg. Mint elmondta a köztestület legszebb hagyományai közé tartozik, hogy elismeri azoknak a munkáját, akik egész életükön keresztül a zenepedagógiával foglalkoztak.
Az első díjazott, Ábrahám Mariann életművét Huszár Lajos zeneszerző méltatta. Laudációjában a magyar zongorapedagógia olyan, kivételes tehetségű kiemelkedő személyiségének nevezte Ábrahám Mariannt, aki koncertező zongoraművészként is kiváló teljesítményt nyújtott. E kapcsán kiemelte, hogy zongorajátéka hat CD-n hallható. Huszár Lajos megemlítette, hogy Ábrahám Mariann a Zenetanárok Társaságának választmányi tagja, a Parlando című zenepedagógiai folyóirat szerkesztői bizottságának tagja, a Varró Margit Alapítvány alapítója, az Európai Zongoratanárok Szövetsége magyar szekciójának elnöke. Az általa szerkesztett Magyar zene a zongoratanításban 1900–2000 című négyórás video-antológia 1996-ban elnyerte az UNESCO World Decade for Cultural Development díját.
Nógrádi Péter zeneszerző méltatta a következő díjazottat, Daróci Bárdos Tamást, aki egészségügyi állapota miatt nem tudott eljönni az ünnepségre. Kitüntetését felesége vette át. Nógrádi Péter laudációjában kiemelte, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével 2007-ben kitüntetett Daróci Bárdos Tamás egész életét meghatározta a családi indíttatása, lévén, hogy édesapja a hazai kórusmozgalmat megalapozó Bárdos Lajos volt. Hozzátette, hogy díjazott édesapja nyomdokain a humor és a zene nyelvén valódi közösségeket tudott teremteni, zeneszerzőként, karnagyként és zenetanárként egyaránt kimagaslót alkotott.
Dr. Domjánné Kiss Adélt a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény napjainkban is aktív karnagya, Záborszky Kálmán laudálta. A díjazottat nemcsak remek zenetanárnak, de egyúttal kiváló muzsikusnak is nevezte. Mint kiemelte, élethivatása a tanítás, amit már harminc éve a legnagyobb alázattal végez. Példamutató az az igényesség, mellyel növendékei zenei kiteljesedését nyomon követi. Fáradhatatlan a tanításban. Munkája nemcsak a hivatása, hanem a szenvedélye is.
Horváth Anikót Zádori Mária laudálta, aki kiemelte, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1972-ben zongoristaként diplomázott, de Sebestyén János irányításával csembalóművésszé is vált. 1973-ban már a Párizsi Nemzetközi Csembalóverseny II. helyezettje lett. Ezután Zuzana Ruzickova osztályában és Kenneth Gilbertnél fejlesztette tudását. Szólistaként és kamaraegyüttesek tagjaként fellépett Európa számos országában, több éven át vezetett csembalókurzusokat Németországban, valamint Sopronban a Régi Zenei Napok keretében. Fontos céljának tekinti a történelmi Magyarországon 1800 körül működött zeneszerzők zongoraműveinek felkutatását és bemutatását. Az elkötelezett tanári és az előadóművészi világ számára szorosan összetartozik – emelte ki Zádori Mária.