A Patrónus Arts Alapítvány díjátadója

Átadták a Patrónus Arts Alapítvány díjait 2018. december 19-én. Idén az irodalmi kategóriában Baán Tibor költő, a zenei kategóriában pedig Mechler Anna karnagy munkásságát ismerte el az alapítvány kuratóriuma.
Az ünnepélyes díjátadó háznagya Juhász Judit volt. A Makovecz-szalonban megtartott díjátadón Szemadám György Munkácsy Mihály díjas festőművész, az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: a kitüntetést biztosító alapítvány magánszemélyek kezdeményezésére azért jött létre, hogy a háttérbe szorult művészek munkáját is elismerjék. Hat kategóriában osztják ki a díjat, ez alkalommal az irodalom és a zenetudomány művelőinek munkásságát ismerték el.
A Baán Tibort laudáló Mezey Katalin Kossuth-díjas költő elmondta, hogy a díjazott sok évtizedes alkotói múlttal rendelkezik. Méltató beszédében „halk szavú" költőként jellemezte, aki komoly, sikeres életutat tudhat maga mögött. Munkásságára jellemző, hogy kiváló pedagógusa és művészeti oktatója a magyar irodalomnak. Baán Tibor tehetségének három pilléreként Mezey Katalin a pedagógusi, az esszéírói és a költői alkotásait nevezte. Baán Tibor elmondta: „szolgálatként kell kezelni az irodalmat, és akkor az segíti az életet, melyben a legnagyobb kincs a szeretet".
A zenei díjat Mechler Anna karnagy kapta. Tóth Péter laudációjában elmondta, hogy díjazott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulta a karvezetést. Középiskolai ének-zene tanárképző és zeneelmélet szakon szerzett diplomát, illetve doktorált. Irodalmi érdeklődése már korán megmutatkozott, hiszen doktori disszertációjának címe: Az Énekek éneke a liturgiában és a zenében. Oxfordi, londoni, cambridge-i ösztöndíjjal kutatta a világhírű és több száz éves angol énekes iskolák működését. Első irodalmi sikerét 2006-ban, a IX Aquincumi Költőverseny harmadik díja jelentette. Ettől kezdve éveken át első és második díjak bizonyították, hogy a költői formák és kifejezési eszközök épp oly ismerősek számára, mint a legkülönbözőbb zenei formák – mondta Tóth Péter. Mechler Anna az irodalmi és zenei munkásságát párhuzamosan folytatja. Tanít és kórust vezet, miközben műfordításokat végez, verseket, meséket publikál. Egyházzenei tanulmányokat, zenei témájú cikkeket ír, interjúkat készít szaklapok számára és új magyar kórusműveket mutat be kamarakórusával. „Mechler Anna költői képei zenei gondolkodással párosultak – tette hozzá Tóth Péter. – Tudja, mi a különbség szöveg és vers között, pontosan érzékeli a mindenkori zenei műfajok megkövetelte irodalmi nyelvet. Alkalmazkodó, kompromisszumkész, de a minőségből sohasem engedő, ideális munkatárs". Mechler Anna válaszában elmondta, hogy számára a legnagyobb ajándék az, mikor az általa megálmodott képek és hangok életre kelnek.
Az ünnepélyes díjátadót követően az óbudai regös gyerekek zenés adventi estet tartottak.