« Zpět

Színművészek a kultúra szolgálatában

Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a magyar kultúra szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Tolnay Klári-díjban részesült. Szarvas József Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész, az MMA rendes tagja, a kezdeményezésére megszületett közösségteremtő Pajtaszínház eddigi tevékenységéért a Szalay Annamária Média Alapítvány díját vehette át.">
Esemény - bal kép
Esemény - helyszín kép
Esemény - helyszín kép
Esemény - nagy kép

Színművészek a kultúra szolgálatában

Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a magyar kultúra szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Tolnay Klári-díjban részesült. Szarvas József Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett színművész, az MMA rendes tagja, a kezdeményezésére megszületett közösségteremtő Pajtaszínház eddigi tevékenységéért a Szalay Annamária Média Alapítvány díját vehette át.
Kubik Anna színművész, a Csokonai Színház társulatának tagja a magyar kultúra szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Tolnay Klári-díjban részesült. Az elismerést immár második alkalommal ítélte oda a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület a magyar színház- és filmművészet két kiemelkedő alkotójának. Idén Kubik Anna mellett Venczel Vera Érdemes Művész részesült a Tolnay Klári-díjban.
A díjat szeptember 17-én délután adták a Nógrád megyei Mohorán található Tolnay Klári Emlékházban, amely az 1998-ban elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas színésznő, az MMA posztumusz tiszteleti tagja életútját bemutató, fényképekből, személyes tárgyakból, családi ereklyékből és színházi jelmezekből álló emlékkiállításának ad helyet. A legendás színésznő emlékének ápolását célul kitűző egyesület tavaly, Tolnay Klári születésének századik évfordulóján első alkalommal döntött a művészeti díj adományozásáról, akkor Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművészt és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművészt, az MMA rendes tagját tüntették ki.
A díj odaítélésének külön érdekessége, hogy Kubik Anna jelenleg a Csokonai Színház Szélfútta levél című produkcióját próbálja, amelyben éppen Tolnay Klári szerepét játssza majd.
Az '56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára készülő lírai dokumentumjátékot Mensáros László naplója és emlékezései alapján Falusi Márton írta. A Csikos Sándor rendezésében készülő előadásban az idős Mensáros Lászlót Szilágyi Tibor, Tolnay Klárit pedig Kubik Anna alakítja. A Szélfútta levél bemutatója 2016. október 14-én lesz a Csokonai Színház nagyszínpadán.
Kubik Anna diplomaszerzése után, 1981-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz, 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, majd a Művész Színház, azután pedig a Thália Színház művésze volt. 1999-től ismét a Nemzeti Színház, illetve a 2000-ben bekövetkezett névváltoztatást követően egészen 2013-ig a Magyar Színház társulatának tagja. Vendégművészként játszott az új Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Kolibri Színház és a Soproni Petőfi Színház előadásaiban is. 2013-tól a Csokonai Színház tagja.
Díjak: Jászai Mari-díj (1986), Érdemes Művész (2002), Magyar Örökség díj (2007), Kossuth-díj (2011).

Szarvas József színművész médiadíjat vehetett át, aki „emlékezetes színpadi és filmes alakításaival, valamint a Viszákon az Ő kezdeményezésére megszületett közösségteremtő Pajtaszínház kulturális rendezvény-sorozatával szolgálja az alapítvány kitűzött céljait, a gyermek és az ifjúság káros médiatartalmaktól való védelmét, az ifjúság tudatos médiahasználatra nevelését, ezért, "Szalay Annamária Média Alapítvány Díj 2016" elismerésben részesül" (Zalaegerszeg, 2016. szeptember 16.).

Szarvas József: Köszönet
Szalay Annamáriát ismertem, szerettem és tiszteltem.
Nagyszándékú, így fegyelmes, figyelmes, megbízható hívott, vagy küldött ember.
Ember!
Ritkán találkoztunk. Viszákon egyszer járt.
Kissé távolról figyelve közéleti tevékenységét, azzal a jóérzéssel voltam: ahol Ő van, amit csinál és képvisel, az nagyon rendben van.
Most kaptam egy Díjat!
Akik odaítélték látják tevékenységemet.
Minden szakmai tevékenységem lényegénél fogva nyilvános.
Na de Viszák, a Pajtaszínház és Galéria, az nem szakma.
Nem művészeti tevékenység.
Kultúra.
Annak megélése, közvetítése, gazdagítása.
Minden szándékom közösségemben, őshonos kulturális hagyatékunk, elengedett örökségeink értése, szeretetteljes ápolása, és – erőmből, ami telik - átadása.
" Egymásnak akarjunk megfelelni! ".
Ezt Panni mondta.
Ha e gondolat mögé állunk, géniuszi erőt látunk
Valakik a Pajtaszínházban is végzett folyamatot látva ajánlottak e díjra.
Köszönöm nekik, hálás vagyok, csodálatos emberek közösségében teszem, amit teszek, színpadi és filmes munkáim között is. Egymás szemébe nézve, egymás kezét fogva.
Az Ő nevükben is köszönöm e megrendültséget kiváltó, Pannit elevenítő elismerést.
Organikus munkát ért megtisztelés!
kulturpajta.hu