2024. június 27. ǀ 17:00 – Véssey Gábor és Lajta Gábor festőművészek tárlatvezetése

Véssey Gábor és Lajta Gábor festőművészek, az MMA rendes tagjai közösen tartanak tárlatvezetést az Őszi ének című kiállításon a Pesti Vigadóban.

2024. június 25. ǀ 19:30 – Ifjú versenygyőztesek hangversenye

A Zuglói Filharmónia 2020. decemberétől új névvel szerepel a hazai koncert-életben: Szent István Filharmonikusok, fenntartója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. A 70 éves múltra visszatekintő szimfonikus zenekart Záborszky József alapította, majd fia, Záborszky Kálmán vette át az együttes művészeti vezetését. Értékteremtő és ifjúságnevelő munkájuknak elismeréseként 2000-ben Magyar Örökség-díjat kaptak, 2011 és 2017 között pedig folyamatosan elnyerték a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet.

2024. június 22. ǀ 11:00 – A százkilencedik Magyar Örökség-díj átadó ünnepsége

A Magyar Örökség és Európa Egyesület rendezvényén Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is a díjazottak között van.

2024. június 22–23. ǀ 10:30 – A hegedű ünnepe

A Magyar hegedű ünnepén megnyílik a Kortárs vonóshangszer kiállítás, kiemelkedő esemény továbbá a Mester és tanítványai koncert Szecsődi Ferenc 70. születésnapja alkalmából.

2024. június 21. | 15:00 - Tű-rés-határ | VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé | megnyitó

A VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálét a Szombathelyi Képtár idén is a Kulturális Alapítvány a Textilművészettel karöltve rendezte meg június 21. és augusztus 31. között. A 2024. évi triennálé témaköreit TŰ-RÉS-HATÁR szóösszetétel foglalja magába.

2024. június 20. ǀ 18:00 – Szoborerdő ǀ Vargha Mihály kiállítása

Vargha Mihály sepsiszentgyörgyi szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Szoborerdő című kiállítása nyílik a szovátai Kusztos Endre képzőművészeti galériában. 

2024. június 20. ǀ 17:00 – Vadász Bence - M. Miltényi Miklós: ɲ – Szeretett építészeink versben és rajzban ǀ kötetbemutató

A kötetről a szerzők, M. Miltényi Miklós Pro Architectura díjas építészmérnök, grafikus és Vadász Bence Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja beszélgetnek. A kiadványt Balázs Mihály Kossuth-díjas építész, az MMA rendes tagja méltatja.

2024. június 18. | 17:00 – Bűvészinasok | kiállításmegnyitó

A 70 éves Astra Bábegyüttes és a 30 éves Maszk Bábszínház kiállítása a Pesti Vigadóban.
Hetvenéves fennállását ünnepli a 20. századi magyar bábművészet megkerülhetetlen társulata, az Astra Bábegyüttes. A Vízvári László piarista paptanár vezette együttes témaválasztásaiban és bábtechnikai megoldásaiban is újítónak számított.
Köszöntőt mond: Dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára

2024. június 17. | 15:00 – Béres Ilona életműkiállítás | megnyitó

A mohorai Tolnay Klári Emlékház új kiállítása.
Köszöntő: Dávid Zsuzsa, színházi rendező
Beszédet mond: Krucsainé Herter Anikó, a Kulturális és Innovációs Minisztérium költségvetési, gazdálkodási és személyügyekért felelős helyettes államtitkára
Díszvendég: Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész
Közreműködik: Mohay Gábor Kazinczy-díjas előadóművész és Klenyán Csaba Liszt-díjas klarinétművész

2024. június 15. │14:00 - A Szegedi Papucs Napja

Hatodik alkalommal rendezi meg a Szegedi Papucs Napját a Szegedi Papucsért Alapítvány. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportja kiemelten támogatja. Az esemény fővédnöke Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, az MMA rendes tagja, a Szegedi Papucs Jószolgálati Nagykövete.

2024. június 13-16. – Az MMA Kiadó a 95. Ünnepi Könyvhéten

Az elmúlt évekhez hasonlóan az MMA Kiadó tíznél is több újdonsággal várja a legnagyobb hazai könyves eseményt. A korábban elkezdett életműkiadások folytatásával, a sorozatokba rendezett, tematikus kötetekkel egyértelmű a cél: az értékteremtés, értékmentés létező legmagasabb színvonalú biztosítása a magyar művészet és kultúra iránt érdeklődők számára.
A négy napon keresztül jelentős kedvezményekkel megvásárolható könyvújdonságok és korábbi kiadványok mellett az MMA Kiadó dedikálásokkal is várja az érdeklődőket a 49-es standnál.

2024. június 13. | 18:00 – Lélekjel | Rudolf Mihály építész és útitársai tárlata

Rudolf Mihály, az MMA rendes tagja tavaly őszi Lélekjelenlét című kiállítása alapján készült tárlat nyílik Kassán, mely június 29-én, ünnepélyes finisszázzssal ér véget. 

2024. június 13. | 17:00 – Magyar Művészetért Díj | Díjátadó Gála

A Magyar Művészetért Díjrendszer 47. gáláján Rátóti Zoltán, az MMA alelnöke Magyar Művészetért Díjat, Jánosi András népzenész, az MMA rendes tagja a Hungaricus Együttessel magyar régizene, népzene kategóriában Ex Libris Díjat vehet át.

2024. június 12. | 10:00 – Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon? | Konferencia az MMA Művészetelméleti Tagozata szervezésében

A kérdésre ez a konferencia próbál rávilágítani.
Május 10-én nyílt meg a III. Építőművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A szalon hívó szava a „HelyiÉrték", amit sokféleképpen lehet értelmezni, de a genius loci nélkül nem. A „HelyiÉrték" a tájnak, az épített környezetnek, minden emberi és természeti alkotásnak a legmagasabb minőségű térben megjelenő formája.

2024. június 11. ǀ 17:00 – Tóth Erzsébet: Én lettem volna ǀ könyvbemutató

Tóth Erzsébet író, az MMA rendes tagja kötetét a Petőfi Irodalmi Múzeumban Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA elnökségi tagja mutatja be, háziasszony: Sebestyén Ilona. Közreműködik Kakasy Dóra színművész. 

2024. június 10. ǀ 17:00 – Lukács Sándor: Amit őrizni tudsz ǀ könyvbemutató

Lukács Sándor színművész, az MMA rendes tagja kötetét a Petőfi Irodalmi Múzeumban Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező mutatja be, háziasszony: Sebestyén Ilona. A rendezvény támogatója az MMA.

2024. június 6. ǀ 19:00 – Tornai József spirituális költészete

A Gondolat Kiadó és az MMA MMKI gondozásában megjelent Az Egy álma a Kettőről - Tornai József keletisége című monográfia bemutatója. A bemutatón közreműködnek: Tornai Szabolcs író, a monográfia szerzője, Turczi István Prima Primissima díjas költő, szekesztő, Papp János színművész.

2024. június 6. | 17:00 – Kortársnak lenni változó kultúránkban ǀ Az MMA Élőfolyóirat estje

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata Élőfolyóirat estje (X. évfolyam, 3. szám) az MMA Irodaházában a Kortárs folyóirat és a Kortárs Online mutatkozik be. 

2024. június 5. | 18:00 – Pál utcai fiúk és a többiek | Kovács Péter meseillusztrációi

A Klebelsberg Kultúrkúria szervezésében Kovács Péter képzőművész, az MMA néhai tagja Pál utcai fiúk és a többiek című kiállítása nyílik. 

2024. június 4. ǀ 19:00 – Halmos Béla emlékkoncert

Idén június 4-én ünnepelné 78. születésnapját Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása, az MMA néhai tagja. Az emlékkoncert a Hagyományok Háza és a Halmos Béla által alapított Hagyományok Háza Baráti Köre közös szervezésében valósul meg.

// ]]>