Fotó: Somogyi Tibor

Átadták Mács Józsefnek a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét

A szülőföldhöz és a hagyományokhoz való ragaszkodás nehézségeit, valamint a falusi ember sorskérdéseit egyaránt érzékletesen bemutató írói életműve elismeréseként a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét adományozta Áder János köztársasági elnök Mács József írónak, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának. Az augusztus 20-a alkalmából adományozott kitüntetést Balogh Csaba nagykövet adta át kedden az írónak, a pozsonyi nagykövetségen.
Az író legújabb regénye, Az elcsatolt vagon Magyarországon jelenik meg a közeljövőben. Ebben elmeséli, miként történhet meg egy ózdi emberrel 1948 közelében, hogy elindul Ózdról, szlováknak hazudva magát, hogy a magyar világban szerzett házát visszaszerezze egy faluban. És a csehországi szudétanémet területeken köt ki.
Mács József 1931. április 18-án született a gömör-megyei, balogvölgyi Bátkában. A Pozsonyban élő írót, szerkesztőt, újságírót a felvidéki falu írójaként tarthatjuk számon, hiszen regényeinek többsége a palóc vidéket, embereinek sorsfordulóit eleveníti meg és dolgozza fel. 
Forrás: www.ujszo.com
1. říjen 2014  |  díj-kitüntetés mács józsef