Sztárok a tehetségekért

2018. december 19-én a Pesti Vigadó Dísztermében a Rost Andrea Művészeti Alapítvány jótékonysági hangversenyén Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, az MMA levelező tagja, a Pető Intézet jószolgálati nagykövete adott nagyszabású gálakoncertet, aminek célja az intézet művészeti tehetséggondozási programjának segítése volt. A rendezvénnyel a Rost Andrea Művészeti Alapítvány alapító okiratában megfogalmazott céljait valósítja meg, miszerint olyan művészi tevékenységeket támogat, amelyek révén gazdagodhat a magyar művészeti-kulturális élet, amelyekkel gyermekek testi-szellemi-zenei fejlődését segítheti elő. A hangverseny, amit diplomáciai és közéleti személyiségek tiszteltek meg jelenlétükkel, egyben a Tehetség Évének záró eseménye volt.
Az eseményen dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében üdvözölte és méltatta az est célját. Üdvözölte a megjelenteket, köztük Schmitt Pálné Makray Katalin asszonyt, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök feleségét, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt és feleségét, Feketéné dr. Szabó Évát, a Pető intézet dékánhelyettesét, közéleti és diplomáciai személyiségeket, köztük Andrew G. Vajnát, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosát is.
Az esten, ami az MMA segítő együttműködésével valósult meg, neves hangszeres művészek közreműködésével Rost Andrea kedvenc áriáiból adott elő. A műsorban Mozart operarészletek mellett Bach-Gounod, Brahms egy-egy Ave Maria műve szerepelt, ráadásként megszólalt César Franck: Panis Angelicus című műve. A Magyar Rádió Gyermekkórusa Hadzhiev: Good Night című kompozícióját énekelte.
A koncerten Rost Andrea mellett fellépett Simic Aleksander csellista, a 2017-es Virtuózok felfedezettje, Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, az MMA levelező tagja, Sándor Csaba operaénekes, a Bartók–Pásztory-díjas Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató Walter Judit, zongorán közreműködött Arany Zsuzsanna), a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével.
Rost Andrea az Origo-nak december 8-án adott interjújában a koncerttel kapcsolatban elmondta: „Célunk, hogy létrejöjjön a Pető Intézet zeneszobája, és bízunk benne, hogy a koncert bevétele hozzájárul majd ehhez."
 

„Úgy érzem, az életemben most egy kiteljesedés vette a kezdetét" – interjú Rost Andrea operaénekessel
Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész az MMA levelező tagja és a Pető András Kar jószolgálati nagykövete jótékonysági gálakoncertet ad 2018. december 19-én a Pető András Konduktív Gyakorló Általános Iskola tehetséggondozási programja javára.
Közel egy éve, 2017. november 30-a óta a Pető András Kar jószolgálati nagykövete. Hogyan jött létre a kapcsolat?
– Évekkel ezelőtt kaptam már megkeresést az intézet részéről, így már nem az első találkozásunk volt, amikor megkerestem őket azzal az ötlettel, hogy melléjük állnék. Engem ugyanis mindig érdekelt a konduktív módszer, mindig volt bennem kíváncsiság, hogy hogyan lehetne ezt a fantasztikusan eredményes, egyedülálló és magyar eljárást még ismertebbé tenni. Egy művész nagyon sok megkeresést kap különböző jótékonysági programok kapcsán. Arra gondoltam mindre nem lesz időm, kell egy, ami mellé teljes vállszélességgel oda tudok állni, és nagyon komolyan tudok érte tenni, s úgy döntöttem a Pető András Kar és ez a gyógymód lesz az, ami mellé leteszem a voksomat.
Mi az Ön vállalt feladata, és hogyan tudja segíteni az intézményt?
– A Karnak különböző tehetséggondozási programjai vannak. Abban állapodtunk meg, hogy én, mint a zenei tehetséggondozási program támogatója veszek részt intézmény életében. Célom, hogy a gyerekek a zene élményét lehetőleg nap, mint nap megkapják. Ennek gyógyító erejéhez nem fér kétség. Ha én, mint ismert ember felhívhatom a figyelmet a Pető-módszerre, akkor a jelenlegi ismertségénél még erőteljesebben lehet jelen a nyilvánosságban. Új feladata az életemnek, hogy ezek a gyerekek valóban a tehetségükhöz mérten nyilvánulhassanak meg a zenében. Nagyon komolyan és elhivatottan szeretnék emellé az ügy mellé odaállni, felhívni rá a figyelmet, és partnereket találni. Azt gondolom, hogy egy ilyen helyzetben – ahol a fiatalok lelki erejéhez is szükség van ahhoz, hogy ezeket a gyakorlatokat nap, mint nap csinálják – a zene segítséget nyújthat a kitartásban. Ez egy lelki erőt igénylő gyógyulási folyamat, ami lehetővé teszi számukra, hogy végül teljes emberként legyenek közöttünk. Mivel pedig ez egy lelki folyamat is, a zenének tökéletesen helye van benne. Örülök a jószolgálati nagykövetségnek és borzasztóan fontosnak érzem, hogy a Kodály-módszer alap tézisével, a zene élményével tudjak segíteni. Ha a jótékonysági gálakoncerttel pedig materiálisan is tudok segíteni, még boldogabb leszek.
Az elmúlt egy év eredményeiről mit lehet tudni? Milyen programokat hoztak eddig létre?
– Volt egy rendkívül szép és megható énekversenyünk, ahol népdalokat énekeltek a nyolc és tizenöt év közötti résztvevők. Mint mindig, egy-két előadó kiemelkedő volt, ők kapták a nagyobb díjakat. Ezt követően jutalomként azonban valamennyien elmentünk a Müpába egy koncertre, hiszen a kiemelkedő tehetségek támogatása a feladatom, ugyanakkor célom, hogy az összes petős gyerek magas színvonalú zenei élményben részesüljön. A tehetséggondozási programban a zene mellett a képzőművészet is szerepet kap: tavasszal a gyerekek alkotásaiból nagy sikerű aukcióra került sor a Pintér Galériában. Csodálatos alkotások születtek, az egyik zenei ihletésű képet, amelynek a Carmina Burana című Orff darab megismerése volt az alapinspirációja, meg is vásároltam. Tetszett, hogy zenei művel közelített a gyerekekhez a képzőművésznő, s elragadóak lettek a festménynek a színei és az alkalmazott ecsetkezelés.
Tavaly októberben Rost Andrea Művészeti Alapítvány néven életre hívott egy szervezetet is a kultúra, művészet és zene területén hazai, illetve nemzetközi programok támogatása céljából. Mi indokolta az intézményesülést?
– Nem csak időpontjában függ össze a jószolgálati nagykövetséggel. Úgy érzem, az életemben most egy kiteljesedés vette a kezdetét. Amit nagyon sokáig nem tudtam megtenni, – mert mint egy kis robot, mentem énekeltem, aztán hazajöttem egy hétre, majd újra indultam énekelni, – arra most van időm. Kitárulkozhatok új irányba, hisz nincs annyi külföldi elfogultságom, nincs már annyi elmenetelem itthonról, és ez nagyon jó így. Fantasztikus és felemelő érzés a pályámat csinálni, de alapvető természetemmel ellentétes volt az állandó elmenetel, s most többet lehetek itthon, így van egy kinyílása azoknak a dolgoknak, amikre eddig nem volt idő. Most megadatott, hogy amiket eddig dédelgettem magamban, amikhez megvoltak a kívánságok, az elgondolások, a tervek, azok most elkezdhetnek megvalósulni. A nagy álmom az éneklés, de egy alkotó embernek egyéb vágyai is vannak, például az alapítvánnyal már filmet is gyárthatok, ami mindig is érdekelt, de eddig még csak egyetlen filmet forgathattam, a Bánk bánt. Ki tudja? Mindenre nyitott vagyok.
Év végén, december 19-én jótékonysági gálakoncertre kerül sor a Pesti Vigadóban. Mivel készülnek, mit láthatnak, hallhatnak a nézők?
– Első alapítványi koncertünk arra hivatott, hogy egy szép, nagy felkiáltójelként itt álljon karácsony előtt, hogy igen, itt mi még többet akarunk tenni ezekért a gyerekekért. A Magyar Rádió Zenei Együtteseiből alakuló Kamarazenekar, illetve a Magyar Rádió Gyermekkórusa fog közreműködni több, neves művésszel közösen. Én pedig kedvenc Mozart-áriáimat fogom előadni, kamarazenekari kísérettel.
Az említett aukcióval és a további programokkal, beleértve a gálakoncertet is, milyen kézzelfogható cél érdekében dolgoznak? Mire gyűjtenek?
– A tehetséggondozó programon belül célom egy zeneszoba, zeneterem létrehozása, ahol nap, mint nap pedagógia neveléssel valamilyen zenei élményben lehet része a gyermekeknek. Következő álmom, hogy számukra kifejlesztett és elkészített hangszereken is zenélhessenek. Fantasztikus lenne, ha kortárs fiatal zeneszerzők az ő adottságaikra megkomponált zenét írnának! Ez a következő cél és álom!
A decemberi fellépés helyszíne a Pesti Vigadó lesz. Mit jelent Önnek az épület? Mik az első emlékei az épület kapcsán?
– Elég régiek az első emlékeim a Pesti Vigadóról, még a 2004-es bezárása és felújítása előtt léptem itt fel, de nem olyan sokszor. Sajnos az volt az élményem, hogy nem volt túl jó az akusztika, fantasztikus, hogy ez mostanra az előnyére megváltozott. Már ezért érdemes volt felújítani az épületet, hisz lett egy olyan koncertterem, ahol élmény énekelni, zenélni, emellett gyönyörű, szép, impozáns, aminek imádom a színeit és a tereit. Bármikor szívesen betérek ide, és úgy érzem, ezzel nagyon sokan vannak így.
 
(Az interjú megjelent a Pesti Vigadó műsorfüzetében)
19. prosinec 2018  |  pesti vigadó rost andrea jótékonysági hangverseny