Párbeszéd a magyar színház jövőjéről 5.

2018. szeptember 7-én immár 5. alkalommal rendezik meg a kiemelt figyelmet kapott Párbeszéd a magyar színház jövőjéről elnevezésű konferenciasorozatot, amely 2014-ben az MMA Színházművészeti Tagozat kezdeményezésére indult Veszprémből. Azóta szorosan összekapcsolódik az Országos Színházi Évadnyitó eseményével is. A konferencia tartalmi összeállításában az MMA Előadó-művészeti Bizottsága együttműködik a rendezvényt szervező színházzal, amely ezúttal a tatabányai Jászai Mari Színház.
A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának egyik ülésén merült fel először az ötlet, hogy jöjjön létre egy olyan szakmai találkozó, amelynek alapja a párbeszéd, olyan szakmai fórum, ahol az előadó-művészet aktuális problémái mellett a hosszú távú tervek is előkerülhetnek, amelyek a szakmát érinthetik és formálhatják, fejleszthetik. A legfontosabb cél az volt, hogy a színházi szakma minden szegmense képviseltesse magát a találkozón, hogy az égető napi problémák felszínre kerülhessenek, kibeszélődjenek, és a megoldási törekvések összegződjenek és megfelelő szakmai tárcák vezetőihez eljuthassanak.
Öt év alatt már számos megoldandó téma körvonalazódott és rendezésre került vagy elkezdődött a megoldása: ilyen a táncos életpályamodell megalkotása, a művészjáradék kérdése, a televíziós színházi közvetítések ügye vagy a tao-támogatás szerepe, helye és alakítása a színházak életében.
A délelőtt kezdődő szakmai tanácskozás szekciókban zajlik, délután pedig kerekasztal-beszélgetéseket tartanak neves szakemberek közreműködésével. (Ezek a programok regisztrációhoz kötöttek, nem sajtónyilvánosak!) A szakmai konferencia után, este az évadnyitón átadják a Kaszás Attila-díjat is.
A programból:

SZEKCIÓÜLÉSEK
Színházi profil- és karakterépítés
Témák:
 • az intézmény művészeti karakterének kialakítása, színházak művészeti profilja
 • hogyan áll össze egy évad repertoárja?
 • tervezhető-e évadokon átnyúló tematika?
Szekcióvezető: Máté Gábor (Katona József Színház, Budapest)
Beszélgetőtársak: Cseke Péter (Katona József Színház, Kecskemét), Béres Attila (Miskolci Nemzeti Színház)

A színházvezetés művészete − művészet-e a színházvezetés?
Témák:
 • mi az ideális: művészigazgató „ütőképes" menedzsmenttel vagy menedzserigazgató művészeti vezetői/művészeti tanácsi háttérrel
Szekcióvezető: Kiss János (Győri Balett)
Beszélgetőtársak: Rázga Miklós (Pécsi Nemzeti Színház), Oberfrank Pál (Veszprémi Petőfi Színház), Eszenyi Enikő (Vígszínház), Lőrinczy György (Budapesti Operettszínház), Gemza Péter (Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen), Kirják Róbert (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza)

Ki marad a végén? – színházi munkaerőhelyzet
Témák:
 • színházi műszaki dolgozók elvándorlásának okai, színházi bérviszonyok
 • a színházi háttérszakmák utánpótlási és egzisztenciális helyzete
 • a művészek foglalkoztatási formái, a tervezhető pályaív kérdései
 • az ágazati kollektív szerződés és bevezetésének szükségessége és esélyei

Szekcióvezető: Dr. Kriza Zsigmond
Beszélgetőtársak: Nemcsák Károly igazgató (József Attila Színház, Budapest), Mihályi Győző elnök (SZIDOSZ), Hegedűs D. Géza elnök (MASZK), Szűcsborus János (a Magyar SzínházTechnikai Szövetség volt elnöke)

Vélemények vezérei? – metakritika, a kritika szerepe a művészetkommunikációban
Témák

 • a kommunikációs térben mennyire hallatszik a kritika hangja?
 • meghatározza-e a kritika kultúrafogyasztási szokásainkat, ízlésünket?
Szekcióvezető: Stumpf András
Beszélgetőtársak: Balogh Tibor kritikus, Zsoldos Dávid ügyvezető (Papageno), Farkas Attila filozófus (MMA MMKI)

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSEK
A magyar színház kulturális emlékezete
 • miképpen emlékezünk nagyjainkra, intézményeinkre, színházi korszakainkra (díjak, intézménynevek, bérletek, emlékkötetek, emlékévek, oktatás, stb.)?
 • mik az előttünk álló teendők az emlékezet-őrzéssel kapcsolatban?
Moderátor: Huszár Orsolya tagozati titkár (MMAT)
Beszélgetőtársak: Dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár (MMA), Crespo Rodrigo igazgató (Jászai Mari Színház, Tatabánya), Gajdó Tamás színháztörténész (OSZMI), Bagossy László intézetvezető (SZFE)

A tao-rendszer felülvizsgálatának szükségessége

Moderátor: Szabó László titkár (Magyar Teátrumi Társaság)
Beszélgetőtársak: Fekete Péter államtitkár, Vidnyánszky Attila vezérigazgató (Nemzeti Színház), Dr. Fülöp Péter igazgató (Csiky Gergely Színház, Kaposvár), Kosztolánczy Gábor gazdasági vezérigazgató-helyettes (MÜPA), Dr. Litkai Gergely (Dumaszínház), Dr. Rihay-Kovács Zita elnökségi tag (FESZ)

Beszélgetés Fekete Péter kulturális államtitkárral jövőbeli terveiről az előadó-művészeti terület kérdéseiről

Beszélgetőpartner: Rátóti Zoltán, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője

A konferenciát tervezetten 16.50-kor nyilvános összegző sajtótájékoztató zárja, melyet Schmidt Csaba polgármester, dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár, valamint a szekcióvezetők: Máté Gábor, Kiss János, dr. Kriza Zsigmond, Stumpf András és Crespo Rodrigo tartanak.