Ács Piroska, Gajdó Tamás, Tordai Hajnal, Csanádi Judit, Böröcz Sándor és Turnai Tímea

Mesélő jelmezek

Elfeledett kincsek színháztörténetünk múltjából

Tordai Hajnal jelmeztervező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja közreműködésével mutatták be Turnai Tímea Mesélő jelmezek című könyvét a Centrál Színházban. A szerző jóvoltából az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) jelmeztárának rejtett kincsei ismerhetők meg.
Mesélő jelmezek című kötet előzményei közé tartozik az OSZMI által gondozott Szcenika című sorozat, amelynek egyik ötletgazdája Tordai Hajnal volt és neves jelmeztervezők életművét dolgozza fel. A Szcenika sorozat támogatói között szerepel a Magyar Művészeti Akadémia is. A sorozat létrehozóinak, Tordai Hajnalnak és Turnai Tímeának, az OSZMI szcenikai gyűjteménye vezető kurátorának régóta közös törekvése az, hogy a honi színháztörténet feldolgozása legyen tekintettel a jelmeztervezők által megálmodott szép ruhákra is. Turnai Tímea elmondta, hogy az OSZMI gyűjteménye az 1750-es évektől napjainkig reprezentálja a női öltözködés titkait. Egyszerre kapnak hangsúlyt varázslatos ünnepi viseletek, kis fekete fellépők, valamint színésznők és dívák híres és kulisszatitkokkal teli jelmezei.
„A kortárs tervezők formabontó öltözetein keresztül láttatjuk, hogyan vált szinte főszereplővé a színházi és divatszínházi előadásokban a látvány, a jelmez és annak tervezője – fejezte ki szándékukat Turnai Tímea. – A jelmez és viselet kölcsönhatásában, valamint egymás mellett létezésében a viselet jellé, maszkká alakul a színpadon. Mára a jelmez az egyéniség, a karakter megformálásának, ábrázolásának megkerülhetetlen eszközévé vált. Tervezői iskolák művészei, elismert jelmeztervezők alakítják a színpadi látványt. Mesélő jelmezek című kötetünk ennek reprezentálására született."
Tordai Hajnal számos hazai galériában és színházban mutatkozott már be, így a Nemzeti Színházban, a Magyar Színházban és a Győri Nemzeti Színházban, alkotói személyiségét és munkásságát reprezentáló, s összegző tárlata az OSZMI szervezésében 2013-ban valósult meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
„Olyan színháztörténeti értékekről van szó – emelte ki Tordai Hajnal –, amelyek jelentős része, több százezer darab tönkrement a költöztetések, illetve a helytelen tárolás miatt. Az épségben maradt ruhákat rendszeresen kiállítják, aztán sajnos visszakerülnek a poros raktárakba."
A színpadon kiállított jelmezek révén a közönség belátta, hogy valóban értékmentésről van szó. A kiállított darabok között ott volt Bajor Gizi színművész A néma levente című darabban viselt ruhája is.
A könyvbemutatón köszöntőt mondott dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója, a szcenikai és jelmezgyűjteményt dr. Gajdó Tamás színháztörténész mutatta be. Az eseményen részt vett Rátkai Erzsébet jelmeztervező és Szenes István belsőépítész is.

Tekintse meg Tordai Hajnal portréfilm-előzetesünket, melyben a Cirkuszhercegnő című operett jelmezeinek gyártása közepette találkozunk a tervezővel. A teljes portréfilmet 2016. április 1-jén, pénteken láthatták a nézők a Magyar Művészeti Akadémia köztévén futó portréfilm-sorozatában.

8. duben 2016  |  tordai hajnal jelmeztervezés