Pesti Vigadó
(1051 Vigadó tér 2. IV. emelet)
Sinkovits Imre Kamaraszínpad


Jegyár: 1000 Ft
Gál Tamás és Kiss Szilvia

Jelenetek egy házasságból

A Magyar Művészeti Akadémia Szó•szín•játék programsorozatában

2019. április 8-án este fél 8 órától mutatják be az MMA székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamara­színpadán Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból című színpadi játékát Pataki András rendezésében, Gál Tamás és Kiss Szilvia előadásában. Ingmar Bergman egy sor nagyszerű film elkészítése után írta és rendezte meg 1973-ban Marianne és Johan történe­tét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról.
Mint a dráma előszavában írja: „Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetreméltók. Egyszerre." Sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetek egy férfi és egy nő szerelmének történetéből. Bergman olyannak mutatja hőseit, amilyenek. Ahogy ő maga mondta a forgatás után: külön örömöt okozott számára a tudat, hogy bosszanthatja vele az összes művészileg kifinomult embert, akik utálnak mindent, ami érthető.
Az előadás a Soproni Petőfi Színház, a Csallóközi Csavar Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház és a Malom Színház koprodukciója, különlegessége, hogy a színpadi adaptációban szereplő két színész, Gál Tamás és Kiss Szilvia a való életben is házastársak. A darabot március 20-án a XXIX. Debreceni Tavaszi Fesztiválon, március 23-án pedig a Szlovák Nemzeti Színházban láthatta a közönség, a Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjának részeként pedig június 24-én kerül színre a fesztiválon.

Gál Tamás elmondta, hogy évtizedes szakmai kapcsolat és barátság fűzi a rendezőhöz, többször játszott már a Pataki András vezetése alatt működő soproni színházban. Koncepciójuk szerint vegytiszta előadást szerettek volna színpadra állítani, amely az őszinteségével és a puritánságával szólítja meg a közönséget. A folyamatosan újabb és újabb színházi formákat kereső és a színházi kísérletekre nyitott színművész kifejtette, hogy nagy biztonságot nyújt számára, hogy a való életben is házastársával együtt játszhat a színpadon. Gál Tamás felidézte, hogy néhány éve az MMA Színházművészeti Tagozatának ösztöndíjasaként teljes alkotói szabadságban hozta létre a Buda halála című produkciót, amelynek bábjait is maga faragta, lelket lehelve az élettelen tárgyakba. A színművész fontosnak tartotta elmondani, hogy az azóta is hatalmas sikerrel játszott shakespeare-i előadással, értékmentő céllal a fiatalokat is megszólítja. Gál Tamást a budapesti nézők tehát április 8-án este Ingmar Bergman színpadi játékában láthatják.

Az MMA Szó, szín, játék című programsorozata 2019-ben Oberfrank Pál színművész, rendező, az MMA rendes tagjának művészeti vezetésével újul meg. A programsorozat 2014-ben Ács Margit író kezdeményezésére indult el Nagy Zoltán Mihály írónak A sátán fattya című regényéből készült színpadi adaptáció ősbemutatójával. A sorozat keretein belül az elmúlt években színre került többek között Kányádi Sándor Kétszemélyes tragédiája, a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész (az MMA Színházművészeti Tagozata vezetője) Különbéke című Szabó Lőrinc-estje, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Dsida Jenő pódium-estélye, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Igazán a puszta című előadása, de a nézők megtekinthették Császár Angela színművész, az MMA rendes tagjának Játszva magyarul című estjét, és meghallgathatták Kertesi Ingrid operaénekes dalestjét is.
A Magyar Művészeti Akadémia színpadi sorozatának következő előadása 2019. május 2-án (csütörtök) lesz, ekkor Kodolányi János: Zárt tárgyalás című drámájának bemutatója kerül színpadra Rátóti Zoltán rendezésében.