2016. június 3. 20.30
Jászberény, Szabadtéri Színpad

JÁSZOK – történelmi dal- és táncjáték

Sajtótájékoztatón mutatták be a Jászok című nagyszabású produkció előkészületeit május 13-án a Pesti Vigadóban. „A JÁSZOK egy olyan összművészeti alkotás, amely sajátos és egyedi módon integrálja jelen korunk tradicionális és kortárs művészetének jelenségeit. Szuverén módon szól a tánc, a zene, a költészet, a képzőművészet segítségével mindazokról az egyetemes emberi értékekről, amelyek szellemében mi jászok is létezünk a világban." – mondta Mihályi Gábor rendező – koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, az MMA levelező tagja a produkcióról. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával létrejövő előadás bemutatója 2016. június 3-án lesz Jászberényben, a Szabadtéri Színpadon.
Dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében üdvözölte a megjelenteket és méltatta a darab alkotóit, majd kiemelte: a jászság életét megjelenítő történelmi alkotás legnagyobb erénye, hogy a mai kor embere számára mutat be általános érvényű értékeket. Mihályi Gábor rendező a darabról elmondta, hogy tág és színes tablóként jeleníti meg a jászok életét, de nem akar idealizált képet mutatni róluk, hanem egy mai, átélhető történetet ad elő. Melis László, a darab zeneszerzője a jász–oszét kulturális kapcsolatokról beszélt, Soós Andrea producer pedig a támogatóknak köszönte meg eddigi munkájukat, kiemelve Áder János köztársasági elnök, az előadás fővédnökének szerepét. Pócs János országgyűlési képviselő a jászság összefogásáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a darab mögé egy emberként állt oda a ma mintegy 80 ezer főt számláló népcsoport.

A "Jászok" című történelmi dal- és táncjáték alkotóinak, létrehozóinak elsődleges célja a darabbal, hogy bemutassák a jászok rendkívül összetett, és hihetetlenül izgalmas történelmét, felmutassák a jászok sokoldalúságát és tehetségét, a több mint 100 szereplő, közreműködő részvételével.
Az előadás, a jász öntudatra és a jász összefogásra épít. Különféle művészek, művészeti csoportok – kórus, zenekar, táncegyüttes, képzőművész – kincsei, értékei jelennek meg a közös darabban. A főszereplők döntő módon jászsági, vagy a jászságból elszármazott művészek. A táncos, énekes és zenész szólisták a népzene és az opera műfajának legjobbjai, valamint a "Felszállott a páva" országos ismertséget szerzett tehetséges fiataljai közül kerültek kiválasztásra.
Az előadás azonban nem csak ettől különleges. A produkció létrehozásához minden jász település is hozzájárult, így tartalmának és elkészülési módjának köszönhetően, a teljes jászság összefogásának fokmérőjévé is válhat.
A darab története a jász életfilozófia hétgenerációs hagyományára épül. Középpontjában egy fiatal mai pár áll, akik előélete elevenedik meg az előadás során. Ez a mikrokozmosz tágul ki az egész jász nép történetére, hogy az egyes jelenetekben megelevenedjenek a múlt eseményei őshazájuktól napjainkig.
A két szerelmest időről időre elválasztják egymástól a történelem viharai, de hűségük, szabadságvágyuk mindig győzedelmeskedik. Egymásba olvad az intim-privát történet, a jász nép történelme, a múlt és a jelen, a profán és a szakrális. A hét generációt, a hét főszereplő személyesíti meg, melyek közül a Bölcs, a jászok múltjának felidézésében, a gyermekszereplők a jövő megsejtetésében segítenek.

BEMUTATÓ: 2016. június 3. 20.30
Jászberény, Szabadtéri Színpad

További előadások: 2016. június 4., 5., 7., 8., 9., 10., 11.

Budapesti bemutató:          2016. szeptember 14. 19.00 óra
Helyszín:                            Művészetek Palotája – Fesztivál Színház


AZ ALKOTÓK
MIHÁLYI GÁBOR
rendező – koreográfus
Érdemes Művész, Harangozó-, és Sipos Orbán-díjas
a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője
1995 óta a Magyar Állami Népi Együttes számtalan nagysikerű produkciójának vezető koreográfusa, rendezője. Munkáját számos szakmai, állami díj, kitűntetés ismeri el. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. A Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke.
www.hagyomanyokhaza.hu/mane/

MELIS LÁSZLÓ
zeneszerző
Erkel Ferenc-díjas
Több darabja foglalkozik más népek történetének, kultúrájának, identitásának zenei megjelenítésével. Az Örmény legenda, az örmény népnek a keresztény vallást felvevő legendáját jeleníti meg, tánckantáta formájában. 2013-ban a Bakkhánsnők operáját ógörög nyelven a Művészetek Palotájában mutatták be. Ezen kívül több tucat kis- és nagyjátékfilm, több animációsfilm, dokumentumfilm zenét és több száz színházi kísérőzenét írt. A cannes-i Grand Prix díjas, Golden Globe díjas, és Oscar-díj jelölt Saul fia c. film zenéjének is szerzője.
http://kincsestar.radio.hu/ktz/melis/content.php

SOÓS ANDREA
film/látvány, díszlettervezés
Képző- és iparművész
Fő működési területei: kreatív alkotó tevékenység, emellett grafikai tervezés a gazdaság, a tudomány, a kultúra ágazatai részére hazai és nemzetközi szinten. Vizuális megjelenés, arculattervezés, online és offline.
Az utóbbi években színházi látványterv, videó-animáció készítés a Magyar Állami Népi Együttes produkcióihoz.
www.soosdesign.com

SZŰCS EDIT
jelmeztervező
Vágó Nelli-emlékdíjas
A MOME Textil Tanszékének egyetemi docense, ruhatervező iparművész, jelmeztervező. Számos színházi és táncelőadás, valamint fim díjazott jelmezeinek tervezője. A cannes-i Grand Prix díjas, Golden Globe díjas, és Oscar-díj jelölt Saul fia c. film jelmeztervezője.
http://www.stagedesign.hu/129-33023.php

VÁRSZEGI TIBOR
szövegíró
A Malom Film-Színház művészeti vezetője, főiskolai tanár
Működése rendkívül sokoldalú: főiskolai tanár, rendező, színész, kritikus, író, filozófus, népművelő, kiadó, színházigazgató. Három könyvet jegyez szerzőként, és két folyóiratot szerkesztőként.
http://malomszinhaz.hu/varszegitibor/

VESZELI GYÖNGYI
szövegíró
A magyar hagyaték újraírásából származó szövegeit "A világosság világa" címmel gyűjtötte össze, amely alapján eddig számos elméleti és egy színházi előadás született.


Koncepció, forgatókönyv: Mihályi Gábor, Melis László
Szövegek: Melis László, Mihályi Gábor, Várszegi Tibor,
Veszeli Gyöngyi, Kiss Judit Ágnes,
archaikus szövegek, történelmi idézetek
Színpadtechnika és szcenika: Zsidei János Zsono
Fénytervező: Kiss Péter
Hangmérnök:  Jendrics Gábor, Zsidei János Zsono
Zeneszerző: Melis László – Erkel-díjas
Film/Látvány, díszlettervező: Soós Andrea
Jelmeztervező: Szűcs Edit – Vágó Nelly-díjas
Koreográfusok: Mihályi Gábor – Harangozó-díjas, érdemes művész
Fitos Dezső – Harangozó-díjas
Kocsis Enikő – Harangozó-díjas
Kökény Richárd – Harangozó-díjas
Szűcs Gábor – Csokonai-díjas
Koreográfus asszisztensek: Kökény Richárd – Harangozó-díjas, Jávor Katalin
Rendezőasszisztens: Szalay Tamás – Bánffy-, és Lyra-díjas
Producer: Soós Andrea
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor – Harangozó-díjas, érdemes művész
FŐSZEREPLŐK
Apa: Mizsei Zoltán
Anya: Turi Melinda
Fiú (ének): Philipp György
Lány (ének): Rékasi Emese
Fiú (tánc): Fundák Kristóf
Lány (tánc): Fundák-Kaszai Lili
Kisfiú: Ivanics Patrik
Kislány: Busai Bori
A Bölcsek: Belházi Sándor, Bús Katalin, Göbölös Ferenc,
Ludnai Kata, Péter Attila, Péterné Varga Erzsébet
– a Jászság Népi Együttes volt táncosai
KÖZREMŰKÖDNEK
Magyar Állami Népi Együttes táncművészei
Művészeti vezető: Mihályi Gábor
Tánckar vezető: Kökény Richárd
Jászság Népi Együttes
Művészeti vezető: Szűcs Gábor
Hírvivők Ensemble
Vezényel: Melis László
Pál István Szalonna és bandája
„JÁSZOK" VEGYESKAR a Cantate Nobis Énekegyüttes, a Déryné Vegyeskar, a Palotásy János Vegyeskar és a Székely Mihály Kórus tagjaiból 
Karigazgató: Thormanné Husznay Mária
Korrepetítor: Lengyel Zoltán
Cantate Nobis Énekegyüttes
Déryné Vegyeskar
Palotásy János Vegyeskar
Székely Mihály Kórus
12. květen 2016  |  táncművészet mihályi gábor