Kiss B. Atilla (Fotó: Rosta Tibor)

Centenáriumi Simándy József Énekverseny Szegeden

Hanczár György tenorista nyerte a Simándy József-nagydíjat a 100 éve született operaénekes emlékére március 29. és április 3. között megrendezett, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló IX. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen. A verseny díjátadó gáláját a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével, a zsűritag Gyüdi Sándor színidirektor vezényletével tartották meg a Szegedi Nemzeti Színházban.
A centenáriumi IX. Nemzetközi Simándy József Énekverseny első korcsoportjának versenyét a vietnami Ninh Duc Hoang Long tenorista nyerte, a másodikban megosztott első helyezést kapott Baracskai Judit és Kovács Éva szoprán.
   „Tehetségek ma is vannak, de pontosan azért van szükség az ilyen jellegű versenyekre, hogy a fiatalok megmutathassák tudásukat" – mondta beszédében Kiss B. Atilla operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. 
   „A verseny legfontosabb szerepe a tehetségek bemutatkozása, akik ahogyan minden évben, idén is nagy közönség előtt mérettethették magukat. Sokaknak innen, a Simándy-énekversenyről indult a pályájuk, köztük Kállai-Kiss Zsófiának is, aki a három évvel ezelőtti bachelor kategória győztese volt. Szép gesztusnak tartom tőle, hogy idén különdíjat ajánlott fel, és úgy vélem, ha minden alkalommal lesz néhány Kállai-Kiss Zsófiánk, megérte versenyt szerveznünk" – mondta el kérdésünkre Tóth Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Karának dékánja, a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának vezetője.
   A névadó operaénekes születésének centenáriumát is ünneplő verseny gáláját a legendás tenorista özvegye, Simándy Józsefné, Jutka asszony nyitotta meg, felidézve a művész gondolatait: az éneklés hosszú út a mű megértésétől az azonosulásig, és az előadónak boldognak kell lennie, hogy a szerző tolmácsa lehet. Temesi Mária, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető professzora, a verseny művészeti vezetője köszönetet mondott a támogatóknak, és arra is felhívta a figyelmet, hogy egy másik jubileumot is ünnepelnek: Simándy József szegedi debütálásának 70. évfordulóját. Elmondta, nehéz volt a zsűri munkája, és amit figyeltek, az a versenyzőkben megmutatkozó harmonikus tökéletesség. 
   A zsűri elnökének, az Operaház főigazgatójának, Ókovács Szilveszternek a szavait Kocsár Balázs karmester, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja tolmácsolta: kihangsúlyozva a hazai operaénekesek képzésének fontosságát, és a Simándy-verseny jelentős ebbéli szerepét. 
   A héttagú zsűri négy napon keresztül hallgatta a verseny történetében legnagyobb számú, közel 140 jelentkezőt, akik között számos külföldi énekes is feltűnt. A 18–25 évesek korosztályában 3. helyezést ért el Kiss Diána mezzoszoprán, 2. lett Raftis Theodora szoprán, a 300 ezer forinttal járó első helyen pedig Ninh Duc Hoang Long vietnami tenorista végzett. A második korcsoportban megosztott díjakat adott ki a zsűri: a két 500 ezer forintos első díjat Kovács Éva és Baracskai Judit szoprán nyerte, a két másodikat Egyed Apollónia és Rendes Ágnes szoprán, és a két harmadik helyezett Bódi Zsófia és Vámosi Katalin szoprán lett. Számos különdíjat ajánlottak fel a verseny támogatói. Az első kategória Simándy József-különdíját, amelynek felajánlója Bárdossy Mária, Hagen Orsolya szoprán nyerte el. Az előző versenyen felfedezett operaénekes, Kálnay Zsófia 100 ezer forinttal járó különdíját Major Attila bariton kapta, valamint ő vehette át a Szegedi Operabarátok Egyesülete által felajánlott 50 ezer forintos különdíjat is. A zeneművészeti kar 21 év alatti tehetségének szánt jutalmat Bata Réka Dorka szopránnak ítélték. Többen fellépési lehetőségeket nyertek többek között az Operaháztól, a Pécsi Nemzeti Színháztól, a Kecskeméti Katona József Színháztól, a REÖK-től. A 600 ezer forinttal járó Simándy József-nagydíjat Hanczár György tenoristának ítélte a zsűri.

Forrás: delmagyar.hu / MMA