Forrás: a Gyurkovics Tibor országos vers-, prózamondó és verséneklő verseny facebook oldala

Nem feledni Gyurkovics Tibor műveit

A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezték meg a Gyurkovics Tibor országos vers-, prózamondó és verséneklő verseny döntőjét, ahol a zsűri tagja volt többek között Császár Angela színművész, az MMA rendes tagja és Ráckevei Anna színművész, az MMA rendes tagja is. A verseny fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap mellett a Magyar Művészeti Akadémia volt.
A november 18-i egész napos döntőn a versenyprogramok elhangzása után gálaműsor keretében adták át a különböző kategóriák díjait az ifjúsági és felnőtt, valamint a verséneklő kategória helyezettjeinek. A verseny meghirdetésének célja az volt, hogy népszerűsítse a magyar irodalmat és benne Gyurkovics Tibor író, az MMA posztumusz tiszteleti tagja életművét.
A verseny elődöntőit Debrecenben, Szegeden, Nagykanizsán, Pécsett, Veszprémben és Budapesten rendezték meg, ahol közel 100 versmondót hallgatott meg a zsűri. Közülük került ki az a 25 előadó, akik részt vehettek a döntőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Budapesten.
Nevezni vers- és prózamondás kategóriában Gyurkovics Tibor egy választott versével, prózájával és egy, a magyar irodalomból választott vers, vagy prózai művel lehetett. Énekelt vers kategóriában szintén egy Gyurkovics mű és egy szabadon választott magyar költő megzenésített versével lehetett nevezni. Nevezést nyújthatott be szólista vagy zenekar, melynek létszáma nem haladhatta meg a hat főt.
A verseny első helyezettje a verséneklő kategóriában Bogdán Norbert és Lakatos Attila lett. Gyurkovics Tibor: Minden levél című versének megzenésítője: Farkas Tibor.
 
Zsűritagok voltak: Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, Gyurkovics Györgyi író, a költő özvegye, Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművész, a Debreceni Csokonai Színház igazgatója, Stifner Gábor a KARC FM Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Vándorfi László színész, rendező, a Veszprémi Pannon Várszínház igazgatója.
A verseny fő támogatói: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia voltak. A verseny fővédnöke: dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, védnöke: dr. Nagy Gábor Tamás polgármester (Budapest I. kerület) volt.

≈ ≈ ≈
In memoriam Gyurkovics Tibor (részlet a portréfilmből)
A vele készült interjúkból, színre vitt legsikeresebb darabjaiból vett részletek és barátai visszaemlékezései nemcsak Gyurkovics szerteágazó irodalmi tevékenységét idézik föl, hanem egyedülállóan színes, legendás személyiségét is elénk varázsolják. (MMA, 2017)