Legyen világosság!
Pregitzer Fruzsina Mécs László-estje
2017. december 4. | 19.30
Pesti Vigadó (Bp. V., Vigadó tér 2.), Sinkovits Imre Kamaraszínpad

Jegyvásárlás

Legyen világosság!

Pregitzer Fruzsina Mécs László-estje 2017. december 4-én, hétfőn 19.30-kor lesz a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A Jászai Mari-díjas színművész önálló estjével Mécs László papköltő, premontrei szerzetesnek kíván méltó emléket állítani. Verseit személyes indíttatásból fedezte fel, születésének százhuszadik évfordulója pedig – két éve – alkalmat adott arra, hogy feldolgozza az életművet. Beharangozó...
Pregitzer Fruzsina, az MMA levelező tagja önálló estjét hiánypótlásnak szánja, hiszen Mécs László emblematikus alkotó volt a két világháború között, akinek személye – bizonyos hazai személyes irodalmi ellentétek miatt – célkeresztbe került.
A művésznő tiszteletet szeretne adni édesanyja és nagymamája kedves költőjének, aki hitével, szemléletével, humorával erőt adott olvasóinak. A műsorban Mécs László Legyen világosság! című versét választotta záró költeménynek – s ez a költemény adja az est címét is.
Mécs László (1895–1978) költészete újhumanista, amelyben a szolgálat- és küldetés-jelleg, az eszméltető hang a döntő. Keresztény életigenlése a gazdag, sokszínű élet teljességét hirdeti, már 1915-től jelentek meg versei, de 1945 után végleg elhallgattatták. Műveit áthatja a feltétlen Isten-szeretet: „Valaki engem végtelen szeret, nagyobb a földnél és nagyobb az égnél: hagyom magam szeretni, mint a gyermek" – vallja egy szerzeményében.
Pregitzer Fruzsina estjéhez felkérte Bata Hajnalka népdalénekest, hogy énekkel és citerával kísérje őt, ahol a versek közötti vallásos népdalok az ünnepkörhöz – az adventhez – alkalmazkodnak.
Jegyek online vagy a Pesti Vigadó jegypénztárában vásárolhatók.

2. prosinec 2017  |  pregitzer fruzsina