A megnyitón a pályatárs Tóth László (balról), Grendel Ágota és Rigó Konrád kulturális államtitkár Fotó: Somogyi Tibor / Új Szó

Grendel Lajosról elnevezett olvasóterem nyílt Pozsonyban

Alig több mint egy évvel az író halála után Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Múzeum – a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában Grendel Lajos olvasótermet nyitottak 2020. február 10-én. Egyrészt a család jóvoltából a hagyaték nagy része ide kerül, a múzeum annak gondozását is elvállalta: Grendel Lajos kéziratait, leveleit, naplóit – az egész szellemi hagyatékát szakemberek dolgozzák fel. Másrészt pedig egy többnyelvű társadalomtudományi könyvtár alakul, melynek az a célja, hogy minőségi kínálatával megszólítsa a város értelmiségi rétegét és diákságát. A megnyitón neves irodalmárok, szerkesztők is jelen voltak, köztük Szigeti László, a Kalligram egykori igazgatója, Tóth László költő, az MMA levelező tagja, és Rudolf Chmel irodalomtörténész.
Grendel Lajos a kortárs felvidéki magyar irodalom egyik legismertebb alakja, a kortárs magyar széppróza megújítója. Az emlékszobában az MMA néhai tagja hagyatékának nagy része megtalálható. Kiállították Grendel Lajos személyes tárgyait, íróasztalát és írógépét, oda került szemüvege, borospohara, mobiltelefonja, sok-sok fotó, könyv, valamint a kitüntetései – mint arról az Új Szó szlovákiai magyar napilap beszámolt. Belehallgathatunk kedvenc zenéibe is. Egy képernyőn az író az irodalomról, életének nagy eseményeiről, szülővárosáról, a szlovákiai magyarság, szlovákok és magyarok problémáiról, fejti ki gondolatait. A kutatókat, látogatókat olvasásra kialakított kellemes tér, valamint szöveget digitalizáló modern szkenner várja. A kiállítás látványtervét Szabó Réka dolgozta ki.
A múzeum a hagyatékot is gondozni fogja a jövőben: az író kéziratait, leveleit, naplóit – szellemi hagyatékát Beke Zsolt irodalomtörténész és Sánta Szilárd irodalomtörténész dolgozza fel.
Az olvasóterem létrehozását a Szlovák Kulturális Minisztérium támogatta. Rigó Konrád kulturális államtitkár a megnyitón kiemelte, hogy mind ez ideig nem működött intézményes keretek közt a szlovákiai magyar irodalmi hagyatékok feldolgozása, ez tehát egy mérföldkő is.
Beke Zsolt irodalomtörténész a Kossuth Rádió Krónika című műsorában elmondta: – Ami most megnyílik olvasóterem, az az egyik része csak a projektnek, a másik része pedig egy szakmai munka lesz, ez a több éves szakmai munka a hagyaték feldolgozásával fog kezdődni és remélhetőleg egy kritikai kiadással zárulni.
Az MMA Kiadó gondozásában a Közelképek írókról sorozatban 2018-ban jelent meg Elek Tibor tollából monográfia Grendel Lajosról. A szerző akkurátusan és érzékenyen tárgyalja végig az író művészi útját az „elhúzódó pályakezdés"-től és a korai regényektől az irodalmi és közéleti szerepvállalásokon át, a novellákban megfigyelhető valóságálom és álomvalóság elemzéséig.
 
11. únor 2020  |  grendel lajos tóth lászló olvasóterem