Mezey Katalin

A tragédiák orvosságai a figyelem és a szeretet

Bemutatták Mezey Katalin Levelek haza című könyvét a Magyar Napló könyvesboltjában
 
Levelek haza címmel régi-új könyve jelent meg az MMA Irodalmi Tagozatát vezető Mezey Katalin Kossuth-díjas költőnek. A Magyar Napló Kiadó gondozásában kiadott műről Csender Levente író beszélgetett a szerzővel, stílszerűen a kiadó könyvesboltjának is otthont adó Józsefvárosi Galériában január 26-án.
Noha a könyv új, a történet a régi, tudtuk meg a két író beszélgetéséből. A Levelek haza című regény 1989-ben, majd 1990-ben ismét megjelent. A mű kiérdemelte a legjobb magyar gyermekkönyveket megillető IBBY-díjat. Új kiadása amiatt is időszerű, hogy a cselekmény az ötvenhatos forradalmat követő megtorlások elől külföldön új életet kezdő tizennégy éves kislány, Verthelly Gabi sorsát ábrázolja.
Műfaját illetően levélregény. „Számomra kedves műfajról van szó, igyekszem is megkedveltetni a hallgatókkal a Magyar Írószövetség Íróiskolájában – mondta el Mezey Katalin. – A levélforma nagyon jó lehetőség azok számára, akik történeteiket nem lineárisan, az események egymást követő sorrendjében, hanem az időben szabadon csapongva, kalandozva az emlékezés természete szerint, szeretnék elmesélni."
A főhőst édesanyja viszi külföldre magával, az újrakezdés reménye azonban nehezen oldja a közelmúlt családi tragédiái okozta feszültségeket. Ráadásul a drámai eseményeknek koránt sincs vége az országhatáron túl. „Németországban élő rokonok nyújtanak számukra otthont, de Gabi édesanyja megbetegszik, és a kislánynak egyedül kell feltalálnia magát, egyedül kell beilleszkednie a számára új, ismeretlen környezetbe – olvasható a könyv fülszövegében. – Leveleiből egy érzékeny, önállóan gondolkodó, megértésre vágyó kamaszlány történetét ismerhetjük meg, és a második világháborút követő korszakot, mely mostohán bánik az összetartó polgárcsaláddal, sorra érik őket a veszteségek és a tragédiák, amelyekre nincs más orvosság, csak az egymás iránti figyelem és szeretet."
Érdekes szerzői csavar, hogy a levelek címzettjének, Gabi Magyarországon maradt barátnőjének nem kézbesítheti a posta az írásokat, mert nem adják fel őket. Ezzel a fordulattal a regény olvasójának az az érzése támad, hogy első kézből válik beavatottá egy kamaszlány érzéseibe, gondolataiba, nehézségekkel és örömökkel teli mindennapjaiba. 
A cselekmény megtörtént és kitalált helyzetek felidézésével híven rajzolja meg egy sok megpróbáltatáson keresztül esett magyar család portréját a történelem sodrában. Mezey Katalin lélektani realizmus jegyében írott regénye nemcsak az ifjúság számára izgalmas olvasmány.
A könyvbemutató végén a közönségnek Mezey Katalin részleteket olvasott fel a regényből.
 
27. leden 2017  |  mezey katalin