A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata a szerbiai Délvidékre látogatott

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata 2016. szeptember 22–24-e között a Délvidék magyarlakta településein tett látogatásával is kifejezte azon vágyát, hogy megerősödjön a Magyarországtól elcsatolt területeken a sajnálatosan fogyatkozó magyar kisebbség nemzeti identitása, kultúrája; az irodalom, az anyanyelv iránti szeretete, hűsége.
             
Körútjuk első állomásán, Újvidéken megtekintették a péterváradi várat, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Újvidék városára, de a várfalak, a Szent Lajos bástyán álló óratorony, a barokk kapubejáratok is mesés látványt nyújtanak. A várat már időszámításunk előtt kb. 4500 évvel lakták, a római korban erődített település volt, a XII–XIII. században pedig magyar fennhatóság alatt állt. 1463-ban itt kötött szerződést Mátyás király és Velence, minek értelmében szövetségesek lettek a török birodalom ellen.
Újvidék és a vár megtekintése után a delegáció Székelykevére utazott, ahol másnap megtekintette a falu római katolikus, Szent István király tiszteletére épített templomát és a tájházat. Aznap délután a szendrői várba tett látogatását követően, a Duna és a Száva torkolatánál láthatták a nándorfehérvári csata emlékét őrző Kalemegdant, ahol 1456-ban a magyar és a szerb csapatok diadalt arattak a török szultán több mint tízszeres túlerőben lévő serege felett. Számunkra ennek emlékét őrzi a déli harangszó.
Péntek este a székelykevei általános iskolában lelkes közönség fogadta az akadémikusokat, ahol irodalmi estre, kötetlen beszélgetésre és ismerkedésre került sor. Az Irodalmi Tagozat tagjai saját verseikkel, prózarészleteikkel kedveskedtek a megjelenteknek. A nagy munkanélküliség és kilátástalanság miatt elvándorló magyarság okozta szomorúságban jó volt megtapasztalni, hogy vannak magyarok – akik bár kisebbségben ugyan – de nyelvüket, kultúrájukat megőrizve és ápolva hűségesen kitartanak szülőföldjükön. Az irodalmi est után kortárs magyar művészek munkáiból, alkotásaiból álló könyvcsomagot ajándékoztak az iskolának és a helyi Tamási Áron Könyvtárnak.
Másnap az MMA delegációjának tagjai Múzslyára látogattak, ahol a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a Sziveri János Irodalmi Színpad tagjai fogadták őket. Kölcsönös bemutatkozásra és kapcsolatfelvételre került sor. A tagozat tagjai erkölcsi támogatásukról biztosították a megjelent magyar tanárokat, lapszerkesztőket és a saját, valamint a Magyar Művészeti Akadémia kiadványaival ajándékozták meg őket.
A körút utolsó állomása a határ melletti Horgos községben található Túrú Tanya volt, ahol az akadémikusok Bata Jánossal, az Aracs folyóirat főszerkesztőjével, délvidéki útjuk szervezőjével találkoztak. Itt az országhatártól pár kilométerre fekvő tanyán megismerhették egy fiatal magyar vállalkozó nagy ívű terveit, elképzeléseit, amelyek megvalósítása biztosítja önmaga és családja számára a napi megélhetésen túl azt is, hogy magyarként, szülőföldjén maradva, helyben is legyen számára munkalehetőség, sőt továbbfejlesztve vállalkozását, más helyi magyar munkavállalókat is foglalkoztathasson.
3. říjen 2016  |  tanulmányút