200 éve született Arany János – indul az emlékév

Kezdetét vette az Arany-emlékév; Áder János köztársasági elnök Arany János szülővárosában, Nagyszalontán, majd este a budapesti Nemzeti Színházban nyitotta meg a költő születése 200. évfordulóján az emlékév rendezvénysorozatát. A Magyar Művészeti Akadémia számos programot szervez és több eseményt is támogat az Arany János-bicentenáriumhoz kapcsolódóan.
2017. március 2-án ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította, amelynek fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke. Az évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia a nagyszalontai városháza nagytermében tartott gyűlést. Ennek megnyitóbeszédét amely egyben az Arany János-emlékév nyitánya is Áder János köztársasági elnök mondta.

A nagyszalontai városházán bemutatták az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című albumot. Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára Szerb Antal soraival méltatta Arany Jánost: "minden szál hozzá vezetett, minden szál tőle vezet. A magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja". Úgy vélekedett, hogy a legválasztékosabb szókincsű magyar költőre való emlékezés a magyar nyelv sokszínűségére is rávilágít, és még inkább összekapcsolja a nemzetet magyarságában.
    Az albumot Jankovics Marcell művelődéstörténész, rajzfilmrendező, az MMA alelnöke mutatta be. Faggyas Sándor, a könyv egyik szerzője úgy vélekedett, Arany Jánosnak köszönhető, hogy Nagyszalonta ma, csaknem száz évvel azután is, hogy Románia része lett, magyar és református többségű maradt, s legfőképpen Aranynak köszönheti, hogy a világ magyarsága rá figyel.
    Nagyszalontán szabadtéri műsorral, koszorúzással, gyertyás felvonulással és a nagyváradi Szigligeti Színház Arany-előadásával folytatódott a megemlékezések sora.

Budapesten napközben a Fiumei úti sírkertben, este a Nemzeti Színházban és az Erkel Színházban is megemlékezéseket tartottak.
   A Nemzetiben a Toldi című előadás előtt Áder János elmondta: bár a történelmi idő nem egyszer fojtogatóvá sűrűsödött életében, Arany János kora mégis aranykor volt költészetben, a szellemi, művészeti és a tudományos életben. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója hangsúlyozta: a színház, a színházi emberek is sokat köszönhetnek Arany Jánosnak. Kiemelte William Shakespeare drámáinak örökérvényű fordításait.

Az MTA létrehozta az Arany János Emlékbizottságot, amelynek feladata egyrészt a tudományos rendezvények megszervezése, másrészt a különböző megemlékezések figyelemmel kísérése és információinak közvetítése.

Az emlékév május elején tudományos ülésszakkal folytatódik az Akadémia közgyűlésén. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest a legfontosabb ünnepségek színhelye. Kiállítás lesz többek között Nagyszalontán, Nagykőrösön, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és Információs Központban és az Országos Széchényi Könyvtárban. Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most elkezdődött nagyszabású kritikai kiadásnak. A tudományos programokat országos és határon túli középiskolai szavalóverseny és más kulturális események kísérik.
 


 

A Magyar Művészeti Akadémia kiemelten kapcsolódik be az Arany-emlékévbe. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete Esték a Hild-villában címmel februárban művészetelméleti előadás-sorozatot indított, ennek keretében 2017. év első félévét az Arany János-emlékévnek szenteli. A sorozat időpontjai és előadásai e linkre kattintva megtekinthetők.
2017. február 21-én a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére az Anyanyelvápolók Szövetsége rendezett emlékkonferenciát a Petőfi Irodalmi Múzeumban az MMA támogatásával. A zenekedvelők Kassai István és Horti Lilla segítségével Mihalich Ödön: Toldi szerelme című operájából is hallhattak itt részleteket.
Az MMA 2017-ben is kiemelten támogatja a Versünnep Fesztivált, ahol a jelentkezők 2017-ben a kortárs költők mellett a 200 évvel ezelőtt született és 135 évvel ezelőtt elhunyt Arany János egy-egy költeményével is nevezhettek mondott vers, megzenésített művek és képző- vagy filmművészeti alkotások kategóriáiban. A döntőnek 2017. április 9-én ad otthont Budapesten a Nemzeti Színház, a Diákseregszemle, a Versünnep gálája pedig 2017. június 3-án az MMA székházában, a Pesti Vigadóban kerül megrendezésre.
Az MMA koncertet, dalestet szervez, és Arany János verseinek felvételét tervezi. A köztestület 2017 őszén Arany János-konferenciát is rendez a Pesti Vigadóban, a további programokról honlapunkon adunk folyamatosan tájékoztatást.

2. březen 2017  |  arany jános-emlékév