Szunyoghy András: Ceruzarajz

Az MMA megbízásából, az MMA Kiadó Nonprofit Kft. műhelyéből került ki Szunyoghy AndrásCeruzarajz" című munkája, újabb alkotással gazdagítva a szerző oktatókönyveinek sorát. Szunyoghy András akadémikus, Barcsay- és Mednyánszky-díjas grafikus és festőművész, jelentős képzőművészeti tevékenysége mellett kiemelkedő szerepet tudhat magáénak a rajz- és művészetoktatásban. Könyvei tanároknak, grafikushallgatóknak, orvosoknak, állatorvosoknak és laikusoknak írt és rajzolt alkotások, amit számtalan nyelvre lefordítottak. Legismertebb munkái az ember- és állatanatómiához kapcsolódnak. A „Ceruzarajz" című könyv – találóan – a „Minden, amit a ceruza használatáról tudni kell" alcímet viseli. A szerző el- és bevezeti az olvasót a ceruzahasználat rejtelmeibe.
Lapról lapra, fokozatosan tárul fel előttünk a rajzolás, ábrázolás mibenléte: „ez a könyv a rajztanulás eszenciáját tartalmazza a legegyszerűbb térformáktól a legbonyolultabb alakrajzig" – írja bevezetőjében a szerző.
A mű jól strukturált, egymásból következő fejezetekből áll. Szemléletes képanyag és szöveg segíti a rajztanulást, vagy csak a rajzolás lépéseinek megértését. Beszél a térről, megmutatja, hogyan kell le- és megmérni a lerajzolni kívánt dolgokat. Megismertet a „nézőkével", amit segítségül hívhatunk a pontos ábrázolás eléréséhez. Feleleveníti a perspektíváról tanultakat, miközben beavat a kockológiába, azaz az egyszerű síkidomok, mértani testek lerajzolásába. Ha már idáig eljutottunk, néhány alaptechnika következik, úgymint a papírválasztás, tónusozás, árnyalatok, papírceruza, radír. Finom humorérzéke csillan meg, amikor a tananyagba becsempészi a krokit, s beavat a kroki rajzolás rejtelmeibe. Innen már csak egy nagy lépés, és máris a fejábrázolásánál vagyunk. Az egészleges megközelítésen túl a részletekre figyelve tanulhatjuk meg a szem, az orr, a száj, a fül rajzolását. Ha mindezeket jól begyakoroltuk, összetettebb kompozíciókra is vállalkozhatunk. Egy-egy példán keresztül a csendélettel ismerkedhetünk meg, miközben további praktikák birtokosai lehetünk: rajzolhatunk radírral, fehér ceruzával, grafitporral, de megtudhatjuk, hogy mire jók az ecsetek, a szarvasbőr, a filc etc. A „rajziskolát" a legérzékenyebb témával, az akt rajzolásával zárja, amit anatómiai ismeretekkel, praktikus tanácsokkal hátterez meg a mester.
Mindazok, akik tanulják vagy tanítják a grafikai ábrázolást, illetve akiket megérint a klasszikus vizuális illusztrációk megjelenítése, hasznos támpontokat kaphatnak a könyv olvasása során. A mellékletben segédanyagok nyújtanak segítséget a szóban forgó technikák elsajátításához. Ez egyben ösztönöz az önálló alkotásra, a művész által megismert koncepciók továbbgondolására.
 
Szunyoghy András: Ceruzarajz – Minden, amit a ceruza használatáról tudni kell
MMA Kiadó, 2019
Ára: 2900 Ft

12. červen 2019  |  könyvajánló szunyoghy andrás