Művészek a kamera fókuszában Kolozsváron

A Magyar Művészeti Akadémia, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával és a kolozsvári Bánffy-palotában működő Szépművészeti Múzeummal együttműködve magyar fotósok és filmesek fényképeiből mutat be kiállítást, ami a „kincses városban" május 16. és június 5. között tekinthető meg. A tárlat a budapesti Műcsarnok fennállásának 125. évfordulója alkalmából megrendezett Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről, valamint a Képekben gondolkodnak | Filmesek elnevezésű fotókiállítások anyagából nyújt újabb válogatást Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója, a kiállítás kurátora gondozásában.
20. květen 2022

Elhunyt Gyarmathy Lívia filmrendező

Kilencvenéves korában elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere. A Recsk 1950–53 és az Ismeri a szandi mandit? című alkotásait a Magyar Művészeti Akadémia beválogatta a huszadik század legmaradandóbb, legemlékezetesebb magyar nagyjátékfilmjeit felvonultató 53 magyar film közé. Dokumentumfilmjeiben majdhogynem minden naturalizmust száműzött, és elmosta a határt játékfilm és dokumentumfilm között.

26. květen 2022

Kiosztották a kilencedik Savaria Filmszemle díjait

Hetven alkotással neveztek az idei, már kilencedik alkalommal megrendezett Savaria Filmszemlére, amelyet építészet, formatervezés és kulturális örökség kategóriában hirdettek meg, és május 11–13. között rendeztek Szombathelyen. A szemlét idén is – ahogy indulása óta minden évben – a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A zsűri tagja volt többek között András Ferenc filmrendező, az MMA rendes tagja, a nemzet művésze és Kucsera Tamás Gergely filozófus, művészetelméleti szakíró, filmes alkotó, az MMA levelező tagja.

16. květen 2022

A magyar film napja a Pesti Vigadóban

Filmalkotások a háborúról

A magyar film napja – április 30. – alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata filmestet szervez a Pesti Vigadóba, ahol fiatal alkotók – köztük a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett rendezők – filmjeiből válogatott dokumentumfilmeket, animációs filmet és egy kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítést beszélgetés követi az alkotókkal.

25. duben 2022

Elhunyt Hildebrand István, a nemzet művésze

2022. március 29-én, 93 éves korában elhunyt Hildebrand István filmoperatőr, rendező, a nemzet művésze, a magyar és egyetemes filmtörténet meghatározó alakja, aki a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőri életművével rendelkezik. Hildebrand István a magyar filmművészet minden műfajban kísérletező operatőre, nemzedékének egyik legtehetségesebb képviselője volt. Olyan egyéniség, akinek munkáját formagazdagság, plasztikus fényhatások, kitűnően választott beállítások, és biztos technika jellemzik, emellett bravúros, újító technikai megoldások, optikai trükkök mesteri kivitelezője. Aki minden feladatát úgy közelítette meg, hogy azt kereste: mit tehet hozzá a látvány, a vetített nagyvászon élménye a történethez.

30. březen 2022

Zsigmond Dezső Esterházy János életéről készült filmjének díszbemutatója

Zsigmond Dezső rendező Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilmjének díszbemutatóját március 21-én tartották az MMA székháza, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. A premieren mások mellett Erdő Péter esztergom–budapesti érsek, bíboros, prímás méltatta a filmet, a köztestület támogatásával rendezett bemutatón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára és Haris László, az MMA elnökségi tagja is.

21. březen 2022
Posledních