Zsinagóga-portrékról a Páva utcában

Az „Építs nekem hajlékot!" című kötet bemutatója a Holokauszt Emlékközpontban

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja hetén, június 18-án mutatták be a fővárosi érdeklődőknek a Páva utcai zsinagógában, a Holokauszt Emlékközpontban az „Építs nekem hajlékot! Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében" című magyar-angol kétnyelvű kötetet.
20. červen 2024

A zenében az a csoda, hogy egyáltalán nem érinti a talajt

…az építészet meg folyamatosan érinti

Vallja Zoboki Gábor, Kossuth- és Ybl-díjas építész. Az Enyhe katarzis című műsorban azt mondta: „Az én pályám szerencsésen alakult, sok kulturális épülettel kerültem kapcsolatba a MÜPA után. Olyan építész, aki kétezer fő befogadóképességű hangversenytermet tervezett Európában, és él – ez egy nagyon kicsi klub."

13. červen 2024

Építészeti Oscar-díjat kapott a Néprajzi Múzeum

A világ legjobb középületének választották a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult Néprajzi Múzeumot május 30-án, Szingapúrban – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az elismerés átvételét követően. Az épületet Ferencz Marcel, az MMA rendes tagja tervezte. 

1. červen 2024

Átadták az építészeti OSSKÁR-díjat

Sáros László György sárospataki rekonstrukciója különdíjas lett

Széleskörű érdeklődés mellett adták át idén is az építészeti OSSKÁR-díjat 2024. május 27-én délután a Pesti Vigadóban. Az Osskó Judit és néhai férje, Tokár György által megálmodott (innen a név: OSS-KÁR) elismerésre idén több mint harminc pályaművet adtak be. Az MMA székházában tartott díjátadón hat, 2019. január 1. után megvalósult építészeti terv alkotói vehettek át elismerést. 

29. květen 2024

Kós Károly műhelyében

Kós-életművet bemutató kiállítás nyílt
 
2024. május 24-től tekinthető meg a Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a Műcsarnok Kós Károly életművét bemutató tárlata. Kós meghatározta a kalotaszegi és az erdélyi kultúrtáj fogalmát, és ennek szolgálatába állította tehetségét és tudását. A falusi és kisvárosi emberek, valamint a református egyház megrendelésére számos épületet tervezett, munkássága több generáció életére gyakorolt hatást. Bár kimaradt a hangos sikereket hozó építészeti élet főáramlataiból, életműve mégis rendkívül következetes és máig példaértékű.

24. květen 2024

Egy fenntartható világ követei

Csete György és Csete Ildikó életművéből nyílt tárlat a Műcsarnokban

A Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a Műcsarnok legújabb kiállítása Csete György (1937–2016), a magyar organikus építészet egyik alapító atyja, és felesége, Csete Ildikó (1940–2018) textilművész-képzőművész munkásságát mutatja be, együtt a Csete György vezette, 1970–1976 között működő és később Pécs Csoport néven ismertté vált építész társaság, a Pécsi Ifjúsági Iroda 1970-es évekbeli műveivel. A csoport tagjai Blazsek Gyöngyvér†, Csete György†, Deák László, F. Kovács Attila, Jankovics Tibor, Kistelegdi István†, Nyáry József† és Oltai Péter voltak. Csete állandó statikus mérnöki társa Dulánszky Jenő† volt.

17. květen 2024
Posledních