Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon?

Művészetelméleti konferencia a Pesti Vigadóban

A Pesti Vigadó Makovecz termében június 12-én rendezték meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának a Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon? című konferenciáját. Az esemény célja az volt, hogy rávilágítson a tanyasi létforma aktuális helyzetére és jövőbeli lehetőségeire Magyarországon. A konferenciát dr. Solymosi-Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője nyitotta meg, majd Csernyus Lőrinc építész, az MMA rendes tagja köszöntötte az egybegyűlteket. 
14. červen 2024

Az MMA Kiadó újdonságai a 95. Ünnepi Könyvhéten

Szunyoghy András Barcsay Jenő-díjas festő- és grafikus művész Anatómiai rajzok vadon élő állatokról (MMA Kiadó, 2023) című kötete nyert a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Szakkönyv kategóriájában. Az elismeréseket a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adják át június 13-án 16.00 órakor a Vörösmarty téren. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményét június 13. és 16. között rendezik meg Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén, ahol idén százhetven kiállítóval, százötven standdal várják az érdeklődőket. 

12. červen 2024

Amit őrizni tudsz

Megjelent Lukács Sándor új verseskötete

Amit őrizni tudsz címmel jelent meg a napokban az MMA rendes tagja tizedik verseskötete a Nap Kiadó gondozásában. A költőként is kiemelkedő Lukács Sándor legújabb költeményeit összegyűjtő kötet bemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Az alkotóval Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélgetett. Az eseményről Tukács Orsolya tudósította a Magyar Nemzet olvasóit, az alábbiakban a cikk szerkesztett változatát közöljük.

12. červen 2024

Csak azt érdemes megcsinálni, ami lehetetlen

II. Művészetpedagógiai műhelytalálkozó

A tavaly októberben indult kezdeményezés folytatásaként június 4-én az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete másodszor látta vendégül a művészettel nevelés iránt érdeklődőket a Pesti Vigadóban. Az eseményen előadást tartott többek közt Freund Tamás, az MTA elnöke; Balázs Mihály építész, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának vezetője és Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója. Köszöntőt mondott Rátóti Zoltán, az MMA alelnöke. A konferencián részt vett Richly Gábor, az MMA főtitkára is, valamint Solymosi Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője, aki Balázs Mihállyal közösen műhelybeszélgetést vezetett a délután során. A műhelybeszélgetések munkájába bekapcsolódtak Landgráf Katalin és Farkas Ádám, az MMA rendes tagjai is.

6. červen 2024

Kortársnak lenni változó kultúránkban

Utóvédharcok a nemzeti hagyományért
 
A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Élőfolyóirat estjén június 6-án 17.00 órakor a Kortárs folyóirat és a Kortárs Online mutatkozik be a köztestület irodaházában. A Kortársnak lenni változó kultúránkban című esten közreműködik: Ács Margit, a Kortárs korábbi szerkesztője, az MMA rendes tagja, Dobri Imre, a Kortárs Online vezető szerkesztője, Pécsi Györgyi, a Kortárs szerkesztője, az MMA rendes tagja, Thimár Attila, a Kortárs főszerkesztője, Zalán Tibor, a Kortárs korábbi szerkesztője, az MMA levelező tagja. Köszöntőt mond Vári Fábián László, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője.

6. červen 2024

„…egy egész, sokat szenvedett nemzedék sorsát is megörökíti"

Mórocz Gábor szerkesztő Albert Gábor válogatott levelezéséről
 
Albert Gábor életművét novellák, elbeszélések és többnyire sűrű atmoszférájú regények fémjelzik. Emellett foglalkoztatta a társadalmi, településpolitikai folyamatok változásait tükröző szociográfia is. Majd a nyolcvanas évek végétől főként a történelmi, bölcseleti esszé és tanulmány képezték munkássága mérföldköveit, de újabb alkotói periódusában is írt rövidprózákat, kisregényeket. Életszemléletének és munkásságnak lényeges keresztútjait tárja fel az MMA Kiadó gondozásában megjelent Az elveszett nemzedék – Albert Gábor levelezése című könyv, amelyről a kötet szerkesztőjével, Mórocz Gábor irodalomtörténésszel beszélgettünk.

3. červen 2024
Posledních