Évadnyitó az Akadémiai Szalonban

A Makovecz Imre (volt Kecske) utcai Akadémiai Szalon őszi évadnyitóján Sipos Mihály és Kardos Mária „muzsikások", valamint Dóka Andrea színművész közreműködésével Kalász Márton költő, írót 85. születésnapja, Temesi Ferenc írót pedig Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetése alkalmából köszöntötték. A háznagy Juhász Judit, az MMA szóvivője volt. A két ünnepeltet Borbély László író laudálta. 
11. září 2019

Évadkezdő est a Kecske utcában

Hagyományainknak megfelelően a Kecske utcai Makovecz-házban tartottuk azt az ünnepséget, amellyel útjára bocsájtottuk az idei évad szerdai előadás-sorozatát. 

12. září 2012

Úttalan utakon Lajtha Lászlóval – emlékest a művész 100. születésnapján

Bartók és Kodály mellett viszonylag ritkán emlegetjük Lajtha László nevét. Pedig a sokoldalú zeneszerző, tanár és népzenekutató Bartókkal és Kodállyal együtt kezdte meg népzenegyűjtő tevékenységét az 1910-es években. Persze a mellőzöttségnek oka van. Kultúrdiplomataként kiterjedt kapcsolatai voltak Nyugaton, ezért, miután 1948-ban a londoni kiküldetés után hazatér a kommunista Magyarországra, a rendszer nem várja tárt karokkal. 

27. červen 2012

Kolozsvár képzőművészete

Június 20-án a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utcai székházában Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria megbízott főigazgatója mutatta be Murádin Jenő Kolozsvár képzőművészete című könyvét. (Murádin Jenő: Kolozsvár képzőművészete. Alkotói örökségünk a 19–20. századból. ARTprinter Könyvkiadó, Sepsiszent­györgy, 2011.)

20. červen 2012

Szentföldi ásatások

A „Szerda esték a Kecske utcában" sorozat keretében, a június 13-i előadáson Vörös Győző egyiptológust hallgathatták meg az akadémikusok, aki a Szentföldi Magyar Ásatások a Holt-tenger keleti partján, Jordániában címmel tartott előadást: az ásatás 2009-es szerencsés kezdeteiről és a régészeti misszió legújabb sikereiről számolt be. Az est háznagyi teendőit Fekete György elnök látta el, szívélyesen üdvözölve a Művészeti Akadémia székházának visszatérő vendégét. 

13. červen 2012

Természet – Rend – Művészeti nevelés

Természet – Rend – Művészeti nevelés címmel Apagyi Mária és Lantos Ferenc tartott nagysikerű előadást 2012. május 30-án a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utcai székházában. A Balatonberényben élő művészházaspár: Apagyi Mária, a kiváló zongoratanár és Akadémiánk tagja, Lantos Ferenc festőművész közös munkájuk tapasztalatait megidézve szóltak a nagyszámú hallgatósághoz.

6. červen 2012
První