Tóth György

Fény, idő, játék

Tóth György fotóművészt köszöntötték hetvenedik születésnapja alkalmából március 11-én. A háznagyi teendőket ezúttal a Balogh Rudolf-díjas érdemes művész, Haris László látta el.
11. březen 2020

Emlékezés Csete Ildikóra

A Makovecz Szalon nyári szünet előtti utolsó előtti rendezvényét június 27-én az idén április 22-én, életének 78. évében elhunyt Csete Ildikó Magyar Örökség díjas textilművésznek szentelték. A háznagy Keserü Katalin művészettörténész volt. Az egybegyűltek megtekinthették a Csete Ildikó mintái című filmet, amelyet még 1985-ben készített Kútvölgyi Katalin művészettörténész, rendező és Kernács Gabriella művészettörténész, műsorszerkesztő.

27. červen 2018

Két úr szolgája a Kecske utcában

Az egri Gárdonyi Géza Színház produkcióját, a Két úr szolgája című komédiát, valamint a darab kulisszatitkait ismerhették meg videofelvételről a Kecske utcai Makovecz-szalon résztvevői június 20-án. A hagyományos szerda esti fórumon Blaskó Balázs, a teátrum igazgatója, Kiss József, a darab rendezője és Rácz János, a komédia főszereplője válaszolt a háznagyi teendőket ellátó Rátkai Erzsébet kérdéseire, aki egyúttal az egri színpadra varázsolt mű jelmeztervezője is volt.

20. červen 2018

Mezey Katalin 75

Június 13-án a Makovecz Szalonban a 75 éves Mezey Katalint köszöntötték barátai, pályatársai. A költőnőről, aki a 2016-ban elhunyt költő, Oláh János özvegye, a Széphalom Könyvműhely alapító vezetője és az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője, az egyik legjobb barátja Kodolányi Gyula beszélt, és idézte föl közös emlékeiket.

13. červen 2018

Botvay Károly 85

A Makovecz Szalonban június 6-án Botvay Károly 85. születésnapi köszöntésére került sor. A nagy nevű gordonkaművész 1932. december 29-én született Sopronban. Az egybegyűltek megtekinthették a róla szóló és Petrovics Eszter rendezésében 2016-ban az MMA megbízásából készült portréfilmet. A vetítés után a vonósnégyesjáték mestere elmondta, hogy a portréfilm kiegészítése gyanánt összegyűjtötte pályájának azokat a fő mozzanatait, amelyek kerek számokkal jellemezhetők.

6. červen 2018

„Amíg a gyerekeknek játszol, velük játszol"

A Makovecz Szalonban május 23-án Sipos Mihály népzenész születésnapi köszöntésére került sor. Az MMA rendes tagja május 21-én töltötte be 70. életévét. Az egybegyűltek megtekintették a róla szóló portréfilmet, amely 2013-ban készült az MMA megbízásából Tóth Péter Pál rendezésében. A háznagy Temesi Ferenc író volt, aki a vetítés után kérdezte életéről, pályájáról a Muzsikás együttes oszlopos tagját.

23. květen 2018
První Posledních