Átadták a Patronus Arts-díjakat és a Samu Géza-díjat

Díjátadó kertiparti keretében búcsúztatta a Makovecz Szalonban akadémiánk a mögöttünk hagyott szezont július 3-án. A Patronus Arts-díj építészeknek szóló elismerését Lukács Péter, az iparművészeknek adott elismerését pedig a belsőépítész Láng Judit kapta. A Samu Géza-díjat Rajcsók Attila vehette át. A háznagyi teendőket ez alkalommal Kő Pál és Szemadám György látta el, közreműködött Szabó András előadóművész és a Borfolk zenekar.
3. červenec 2019

Kóka Rozália estje

Február 28-án Kóka Rozália, a Népművészet Mestere lépett föl az MMA Kecske utcai klubjában, és az 575 évvel ezelőtt Kolozsváron született Mátyás király életéről tartott előadást, valamint róla szóló meséket adott elő a maga ízes stílusában a saját
gyűjtéséből.

28. únor 2018

Borbély László novelláskötetének bemutatója-Finita la commedia

Borbély László író, hírlapíró legutóbbi novelláskötetének bemutatójára került sor február 21-én a Kecske utcában. A kötet címe Finita la commedia, és a 2017-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Hét Krajcár Kiadónál. Borbély László első novellái 2002-ben láttak napvilágot irodalmi folyóiratokban, Az antikvárius című elbeszélésével pedig ugyanebben az évben nemzetközi nagydíjat nyert az Európai Tárca – Visegrádi Tárca pályázaton, amelyet a Cseh Írószövetség hirdetett meg. Ezután több önálló szépirodalmi kötete jelent meg, köztük a Büntetlenek című regénye, amely az iskolai erőszakról szól. Több portrékötete is napvilágot látott, így például Dózsa László színművészről Bohóc vérben és vasban címmel vagy Koncz Gábor színművészről Kaszkadőr nélkül címmel. Az esten Borbély László szépirodalmi műveit Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára méltatta.

21. únor 2018

Benkő Imre és Haris László 75. születésnapi köszöntése

Február 14-én Benkő Imre és Haris László születésnapi köszöntésére került sor. Benkő Imre, akit „a való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekli", 1943. február 17-én született Kispesten, számos kitüntetés, így például az érdemes művész, a kiváló művész és a Prima Primissima díj birtokosa. Haris László, aki azt vallja, hogy „az útkeresésnek nincs végállomása", 1943. február 9-én született Budapesten, és többek között a Balogh Rudolf-díj, a Demeter-díj és a Prima díj birtokosa. Mindketten az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának a tagjai.

14. únor 2018

Muradin Jenő előadása: Rudolf trónörökös udvari festője

Murádin Jenő művészettörténész tartott vetítettképes előadást február 7-én Melka Vincéről (1834–1911), aki Rudolf trónörökös udvari festője volt. Murádin Jenő 2011 óta az MMA rendes tagja, Kolozsváron él, és tavaly novemberben töltötte be 80. életévét, így ez alkalommal születésnapi köszöntésre is sor került. Az esten részt vett Szabó Marianne iparművész, textilművész, Makovecz Imre özvegye, Marinovich Endre, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese és felesége, Katalin asszony, Szemadám György festő, író, az MMA elnökségi tagja és Stefanovits Péter, a képzőművészeti tagozat vezetője is.

7. únor 2018

Váltóáram: Szöllősi Mátyás költő estje

Január 31-én Botvay Károly gordonkaművész születésnapi köszöntése betegség miatt elmaradt, így Szöllősi Mátyás fiatal író, költő, drámaíró és fotóművész estjére került sort, aki az MMA külsős munkatársaként is dolgozik. Az alkotóval Borbély László író, az MMA sajtóosztályának munkatársa beszélgetett.

31. leden 2018
První Posledních