Záborszky Kámán

Születésnapi hangverseny Záborszky Kálmán tiszteletére

A Zuglóban működő Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény napjainkban is aktív, hetvenéves karmesterét, Záborszky Kálmánt köszöntötték születésnapja alkalmából október 18-án a Kecske utcai Makovecz Szalonban. A háznagyi teendőket ezúttal Dubrovay László látta el.
Laudációjában Dubrovay László hangoztatta, hogy Záborszky Kálmán tanári szemléletét a keresztény erkölcsi normák járják át. Remekül példázza azt, hogyan kell szilárd erkölcsi alapokra és biztos tudásra nevelni a gyermekeket. Hozzátette: Záborszky mindig a közösségre épít. A gondjaira bízott iskolának jelenleg 15 együttese van, amit a laudáló önmagában is figyelemre méltó tényként értékelt és példát ritkító, összefüggő rendszernek nevezett. Mint fogalmazott: „olyan, emberi és szeretetteljes légkör uralja az iskolát, amelyben mindenki örömmel vesz részt a közös munkában. A sokféle együttes felöleli a különböző hangszercsoportokat. Így lehet összművészeti előadásokat rendezni. Az országban egyedülálló, hogy az iskola koncertjeit eddig már tizenkétezer gyermek látta. Ilyen pedagógiai munkával és eredménnyel rajta kívül hazánkban senki sem büszkélkedhet. Ráadásul Záborszky Kálmán kiváló karmester is. Olyan ember, aki nem ilyed meg a kortárs művektől sem" – mondta laudációjában Dubrovay László.
Ezt követően a jelenlévők számára levetítették az ünnepeltről szóló portréfilm egy részletét, mely az MMA megbízásából készült. Több diák is megszólalt. Véleményük minden másnál ékesebben jelzi a zuglói zeneiskolában zajló kiváló szakmai munkát. Az egyik diák azt mondta: „olyan lelkület van minálunk, amit más iskolában nem találnék meg". Diáktársa pedig azt mondta: „olyan érzés ide jönni, mintha haza mennék". A filmben megszólalt az ünnepelt is, s elmondta, hogy az iskola a társművészeteket is integrálja annak érdekében, hogy a diákok lássák, „milyen csodából áll a világ". „A közösségben a gyermekek együtt élik meg a muzsika varázsát – hangoztatta. – Mi nem a négy falnak játszunk, minden produkciónkat kivisszük a nyilvánosság elé. Ez a növendékeinknek is nagy élményt jelent". A dokumentumfilm levetített részletében megszólalt a közelmúltban elhunyt világhírű zongoraművészünk, Kocsis Zoltán is. Mint elmondta Záborszky Kálmán „pótolhatatlan munkát végez. A tehetséggondozás olyan módszerével dolgozik, amit az egész világra ki kéne terjeszteni".
Záborszky Kálmán születésnapi hangversenyét október 7-én tartották a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Ebből az alkalomból részletek hangzottak el Dubrovay László zeneszerző, az MMA elnökségi tagja Faust, az elkárhozott című művéből. Az esemény támogatója a Magyar Művészeti Akadémia volt.