Csáji Attila köszöntése

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából Csáji Attila Munkácsy Mihály-díjas festőt, fényművészt köszöntötték a Makovecz Szalonban május 8-án. A háznagyi teendőket a pályatárs és barát, Haris László, Balogh Rudolf-díjas fotóművész látta el. 
Laudációjában, melyet az évtizedes barátságuk ismertetésével kezdett, kifejtette: napjainkra kihalóban van a „leonardói ember". Az, aki magába foglalja a logikus gondolkodást is és az értelmen túli, vizuális művészetet is. Mint fogalmazott: „annyira felgyorsult a világ, hogy ma már e kettősség egységét nehéz elképzelni. Nehéz, de ez attól még létezik! Csáji Attila is ilyen ember. Ő ugyanis, mint képzőművész, rendelkezik ezzel a tehetséggel".
Válaszában az ünnepelt kifejtette: számára a világ nem szakadt szét, mindkét ága – vagyis a ráció, és az erőteljes, robbanékony, intuitív rátalálás – egyaránt fontos. Hozzátette: a Moholy-Nagy László által a Bauhausban elindított meghitt kapcsolatot szerette volna a fény képzőművészeti, képi transzformációs módjában ábrázolni. Mint fogalmazott: szuperprecíziós módszerekkel remekül lehet befolyásolni az interferenciákat. Megszűnik a figuralitás és a nonfiguralitás közti különbség – mondta. Ezt követően levetítették az Uránia Filmműhely produkciójában elkészült, A fényművész című portréfilmet, mely nem csak Csáji Attila életútját mutatta be, de azokat a művészeti állomásokat is, melyek a „fénnyel értelmezett szabadság-struktúrák és ősi motívumokkal rendelkező jelzések" világába vitte.
8. květen 2019  |  haris lászló csáji attila