A bútor szépségének titkai

Snopper Zsuzsanna belsőépítész május 24-én a bútor szépségének titkairól tartott vetítettképes előadást. A háznagyi teendőket Dvorszky Hedvig művészettörténész látta el.
Snopper Zsuzsanna komplett belsőépítészeti munkákkal, bútortervezéssel, valamint a bútorokhoz köthető dizájnelmélettel foglalkozik. A bútortervezés megújítására kidolgozott egy analitikus módszert.
Mint azt Dvorszky Hedvig a háznagyi laudáció során hangoztatta: Snopper Zsuzsanna céljának tartja, hogy a már régen elfelejtett szakmai módszereket beépítse a modern technológiákkal kivitelezett bútorok tervezésébe. Snopper Zsuzsanna mindehhez csak annyit tett hozzá, hogy már hosszú évek óta izgatja ez a téma. Mint fogalmazott a bútor szépségeinek titkait kutatja. „A Magyar Iparművészeti Főiskolán a skandináv dizájn emlőin nevelkedtem, ami az 1970-es évek ízlésvilágát tükrözte. Belsőépítészi munkáim azonban inkább a szobrászat szemléletmódját fejlesztették ki bennem. Nagyon izgalmas számomra, hogy a kerámia és a fa együtteséből milyen új minőség jön létre. Fontos, hogy az enteriőrön belül egységes szemlélet uralkodjon" – mondta el. Arra a kérdésre, hogy a figyelme miért fordult a bútorok felé, azt válaszolta, hogy dacból. Egyszer az egyik megrendelője azt mondta, hogy ne tervezze meg az épület belső terét, mert ő majd a bizományiban vesz oda valamit. „Nem tudok azonosulni az ilyen szemlélettel. Hamvas Bélával vallom, hogy a díszítés a művészet legelemibb ága. Az ornamentika az emberi lény embervoltának elidegeníthetetlen eleme. Munkám során az analízis módszerét alkalmazom. A stílust a tagolás rendszere, és a tagoló elemek egészhez való aránya adja. Ez a stílus általános jegye. Az egyedi jegye pedig az ornamentika" – folytatta. Az organikus szemléletmódot követi. Számára a szerkezet és a díszítés elválaszthatatlan egész. Az organikus nála a belső lényeget jelenti. Filozófiai értelemben vett entitásként gondol rá.
Fekete György hozzátette, szerinte bizonyos dolgokban párhuzamos igazságok is vannak. „Az ornamentika nyelv, semmi köze sincs a díszítéshez – hangsúlyozta. – Konkrét, szöveggel is kifejezhető jelentéstartalma van. Akkor van baj, amikor ez a nyelv elkopik, és már nem fontos, hogy eredetileg mit jelentett. Éppen ezért engem az ornamentika mondanivalója érdekel. Óriási erőfeszítést kell annak érdekében tennünk, hogy mindaz, ami a magyar szimbólumrendszerben megtalálható, az a jövőben is megmaradjon. Meg kell őriznünk ezt a kincset!"
30. srpen 2017  |  fekete györgy dvorszky hedvig