« Ves enrere

2016. július 27. – Két szobrász, két nemzedék: Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor – a Műcsarnokban

2016. július 27. – Két szobrász, két nemzedék: Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor – a Műcsarnokban

ÁGAK Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor
Két szobrász, két nemzedék


Műcsarnok
2016. július 27. – október 16.

A tárlat a két szobrászművész – apa és fia – életművének retrospektív igényű bemutatása. A Műcsarnok reprezentatív szoborcsarnokában, valamint jobbról és balról kapcsolódó termeiben közel százharminc alkotáson keresztül ismerheti meg a közönség a Kolozsvárott született Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor életművét. 
A kiállítást Temesi Ferenc író, az MMA rendes tagja nyitja meg, kurátor: Rockenbauer Zoltán.
A Magyar Művészeti Akadémia intézménye, a Műcsarnok tárlata a Kolozsvári Művészeti Múzeumban őrzött Szervátiusz Jenő-szobrokat és Szervátiusz Tibor monumentális munkáit is bemutatja, így a Tüzes trón (Dózsa) mellett a ritkán látható, több mint négyméteres Kolozsvári Krisztust is.
A kiállításra csaknem 80 mű érkezik Szervátiusz Tibor műterméből, köztük a hatalmas andezit Ady-fej és a bronz Szabó Dezső-fej. Az érdeklődők megtekinthetik a művész Petőfi Sándort ábrázoló több művét, egyebek mellett a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Ispánkút címűt. A tárlaton szerepel továbbá az MNG gömbkő Móricz-feje és párdarabja, a homokkőből készült Napisten lánya. A nagyméretű főművek látványát egészítik ki a kisebb faragások és öntvények, valamint a slide-show segítségével bemutatni tervezett köztéri művek.