Egy életmű dokumentumai a Tolnay Klári Emlékházban

Béres Ilona jelenlétében nyílt meg hétfőn a róla szóló életmű-kiállítás Mohorán

A tárlat  fotók, jelmezek és személyes tárgyak segítségével mutatja be Béres Ilona, az MMA rendes tagja több mint hat évtizedes pályafutását.
19 / juny / 2024

Kiosztották az idei Magyar Mozgókép Díjakat

Piros Ildikó és Selmeczi György életműdíjat kapott
 
A rendezvényt záró díjátadó ünnepségen június 14-én többek között Piros Ildikó színésznő, az MMA rendes tagja és Selmeczi György, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, az MMA rendes tagja vehette át a fesztivál életműdíját a Balatonfüredi Kongresszusi Központban. Idén öt fős szakmai zsűri értékelte a versenyben lévő filmeket, melynek elnöke Ternovszky Béla filmrendező, az MMA rendes tagja volt. A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja lett.

17 / juny / 2024

Rangjára emelni a művészetet

Átadták a Magyar Művészetért Díjat és társdíjait

Június 13-án a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban adták át a Magyar Művészetért Díjat és további elismeréseket. A díjat mások mellett Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) alelnöke vehette át a magyar színjátszásban nyújtott kiemelkedő szerepéért. A gálán Ex Libris Díjat kapott Jánosi András népzenész, az MMA rendes tagja és együttese, a Hungaricus. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Richly Gábor, az MMA főtitkára is.

14 / juny / 2024

Amit őrizni tudsz

Megjelent Lukács Sándor új verseskötete

Amit őrizni tudsz címmel jelent meg a napokban az MMA rendes tagja tizedik verseskötete a Nap Kiadó gondozásában. A költőként is kiemelkedő Lukács Sándor legújabb költeményeit összegyűjtő kötet bemutatójának a Petőfi Irodalmi Múzeum adott otthont. Az alkotóval Gróh Gáspár irodalomtörténész, az MMA levelező tagja beszélgetett. Az eseményről Tukács Orsolya tudósította a Magyar Nemzet olvasóit, az alábbiakban a cikk szerkesztett változatát közöljük.

12 / juny / 2024

Pillanatképeken a Szegedi Kortárs Balett elmúlt három évtizede

Fotókiállítás nyílt 30 év 30 kép címmel Szegeden

Juronics Tamás és Echéry-Pataki András harminc éve irányítja együtt a Szegedi Kortárs Balett munkáját. A Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportjának támogatásával létrehozott tárlat a társulat jubileumi évadának záróeseménye. A fotókiállítás, melyen Dusha Béla, Frank Ivett, Futár Ernő, Révész Róbert és Tarnavölgyi Zoltán képei szerepelnek kiváló lehetőséget teremtett visszatekinteni az elmúlt három évtized sikereire. 

3 / juny / 2024

Jótékonysági gála a rászoruló színházi dolgozókért

Császár AngelaEsztergályos Cecília és Kubik Anna is a fellépő művészek közt

Jótékonysági gálaestet rendez az idén százöt éves Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) a nehéz helyzetbe került, illetve egészségi állapotuk miatt rászoruló szakmabeli kollégák megsegítésére. Az eseménynek a József Attila Színház ad otthont, aminek színpadán június 5-én, szerdán Császár Angela, Kubik Anna, az MMA rendes tagjai és Esztergályos Cecília, az MMA levelező tagja mellett a Magyar Állami Népi Együttes is feltűnik majd.

30 / maig / 2024
Darrer