Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 / març / 2020

Magyar filmek Washingtonban

Zsigmond Vilmos által fényképezett filmeket is vetítenek majd a washingtoni Smithsonian Folklife Festivalhoz kapcsolódó, Magyarország, hősök és mítoszok: a bevándorlók élményei és a művész szeme című vetítéssorozaton a National Gallery of Art-ban. 

27 / juny / 2013
Magyar örökség

Magyar örökség

Jelenczki István filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja is Magyar Örökség-díjat vehetett át 2013. június 22-én a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

22 / juny / 2013

KAFF 2013 – Az animáció ünnepe Kecskeméten

Kecskemét újra az animáció fellegvárává vált öt napra, június 19. és 23. között tizenegyedik alkalommal kapott otthont az alföldi városban az animációs filmek fesztiválja. Nyolcadik alkalommal pedig az egész estés európai animációs filmek szemléjét rendezték meg. Videoriport.

20 / juny / 2013

Demeter István és Haris László közös kiállítása

A mindenség mérete címmel nyílt kiállítás Demeter István festményeiből és Haris László fotóiból június 15-én az egri Kepes Intézetben.

17 / juny / 2013

Igazságszeretetre tanít

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz csatlakozva 2013. június 5-én a kassai Thália Színház és a Magyar Művészeti Akadémia bemutatta Káel Csaba Bánk bán című operafilmjét. A rendezvényen a rendező mellett részt vettek a film főszereplői, Marton Éva és Kiss B. Atilla, valamint Csikós Attila díszlettervező – mindhárman a Magyar Művészeti Akadémia tagjai.

6 / juny / 2013
Primer Darrer