B. Müller Magda fényképei

Sára Sándortól búcsúzunk

Gyászmise keretében vehetnek búcsút tisztelői Sára Sándortól péntek délután. Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjának búcsúztatóját 2019. október 11-én 15 órakor tartják a budapesti Szent István-bazilikában. A katolikus egyház szertartása szerinti gyászmisét Snell György püspök mutatja be. Sára Sándor, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója életének 86. évében, szeptember 22-én, vasárnap hunyt el. Sára Sándor a Balázs Béla Stúdió első nemzedékének tagjaként olyan korszakos jelentőségű filmek operatőre volt, mint a Sodrásban, a Gyerekbetegségek, az Apa, a Tízezer nap vagy a Szindbád. Rendezőként olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán vagy a 80 huszár. » gyászjelentés
10 / octubre / 2019

Balla András: Menedék

A Magyar Fotográfusok Házában október 8-án tartották Balla András Balogh Rudolf-díjas esztergomi fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja Menedék/Shelter című könyvének bemutatóját. A kötetet Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője mutatta be.

11 / octubre / 2013

50 éves a Sodrásban – konferencia Pásztón

2013. október 4-én és 5-én a Sodrásban című film volt a központi téma a Gaál István tiszteletére rendezett pásztói konferencián.

9 / octubre / 2013

Dokumentumfilm a magyar animáció aranykoráról

"A Pannónia Filmstúdió közel félévszázados krónikája kijelöl egy korszakot, melyet nemes egyszerűséggel aranykornak nevezünk." 
A filmgyártás államosítása után az ötvenes években megszületett a Pannónia, amely a hetvenes-nyolcvanas évekre a világ egyik legjelentősebb animációs stúdiójává nőtte ki magát. 

2 / octubre / 2013

A jókedvű örmény temetése

2013. szeptember 30-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be Szilágyi Varga Zoltán A jókedvű örmény temetése című munkáját. Az animációs film képes-forgatókönyvét a rendező készítette, ezzel nagydíjat nyert Franciaországban az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál filmtervversenyén 2005-ben. A bemutatón Orosz István mondott köszöntőt.

1 / octubre / 2013

DVD-n a Magasiskola

Gaál–Sára – 80 című rendezvénysorozat első állomásaként 2013. szeptember 25-én tartották Gaál István Magasiskola című filmjének DVD-bemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínház kávézójában. A bemutatón Fazekas Eszter, Gelencsér Gábor és Pintér Georg, a kiadványon szereplő werkfilm operatőre beszélgetett.

25 / setembre / 2013
Primer Darrer