Dárday István filmrendező 80 éves

Dárday István Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja március 25-én, tehát ma nyolcvanéves. Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata – alkotótársával, a szintén idén ünneplő Szalai Györgyivel együtt – filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel köszöntötte volna a Pesti Vigadóban. A Dárday–Szalai alkotópáros hosszú évtizedeken át forgatott játék- és dokumentumfilmjeit a magyarországi társadalmi valóság iránti kivételes problémaérzékenység jellemzi. Dárday István "Hugó"-val a Balázs Béla Stúdióról, a dokumentum-játékfilmek lényegéről és filmjeik civil szereplőiről beszélgettünk. Lesti Árpád interjúja.
25 / març / 2020

2. Uránia Filmnapok

Január 24. és 26. között az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében másodszor jelentkezik a tavaly nagy sikert aratott Uránia Filmnapok. A program közel ötven vetítéssel, élőzenei műsorokkal, fotókiállítással és szakmai programokkal köszönti a magyar filmet – ezúttal az operatőrök művészete előtt tisztelegve.

22 / gener / 2014

Nagy Dénes dokumentumfilmje Rotterdamban

A jövő héten kezdődő rotterdami filmfesztiválon lesz a nemzetközi premierje Nagy Dénes Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból című alkotásának. A film egyik főszereplője Bukta Imre képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. 

16 / gener / 2014

Folytatódik az 53 magyar film

2014-ben is folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia filmtörténeti sorozata az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Január 13-án Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjét vetítik, a vendég Máthé Tibor operatőr lesz. A sorozatban látható lesz még az Oldás és kötés (r.: Jancsó Miklós), a  Feldobott kő (r.: Sára Sándor), az Eldorádó (r.: Bereményi Géza), a Napló gyermekeimnek (r.: Mészáros Márta) és a Megáll az idő (r.: Gothár Péter). A házigazda Pintér Judit filmkritikus.

13 / gener / 2014

Kunkovács László új könyvének bemutatója

A magyar kultúra napjának alkalmából, 2014. január 22-én tartják Kunkovács László új, Pásztoremberek című könyvének bemutatóját és Bicskei Zoltán Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című portréfilmjének ősbemutatóját Magyarkanizsán.

18 / desembre / 2013
Jel és árnyéka – Haris László művészete

Jel és árnyéka – Haris László művészete

A HUNGART Egyesület kiadásában jelent meg a vizuális művészet kiemelkedő alkotóinak bemutatását célul kitűző könyvsorozat Haris Lászlót és munkáit bemutató kötete. A kétnyelvű (magyar/angol) könyvet P. Szabó Ernő állította össze.

11 / desembre / 2013
Primer Darrer