B. Müller Magda fényképei

Sára Sándortól búcsúzunk

Gyászmise keretében vehetnek búcsút tisztelői Sára Sándortól péntek délután. Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjának búcsúztatóját 2019. október 11-én 15 órakor tartják a budapesti Szent István-bazilikában. A katolikus egyház szertartása szerinti gyászmisét Snell György püspök mutatja be. Sára Sándor, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója életének 86. évében, szeptember 22-én, vasárnap hunyt el. Sára Sándor a Balázs Béla Stúdió első nemzedékének tagjaként olyan korszakos jelentőségű filmek operatőre volt, mint a Sodrásban, a Gyerekbetegségek, az Apa, a Tízezer nap vagy a Szindbád. Rendezőként olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán vagy a 80 huszár. » gyászjelentés
10 / octubre / 2019

Kereszthegy: a székely határvadászok emlékére

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották a film díszbemutatóját


Tegnap délután az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a Kereszthegy című, játékfilmes elemekkel illusztrált dokumentumfilmet. A Gyergyói-medencében 1944 őszén zajló harcokat bemutató filmet a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, illetve a HM Zrínyi Nonprofit Kft. készítette el koprodukcióban, a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével.

30 / abril / 2014

Felavatták Morell Mihály emléktábláját

Morell Mihály emléktábláját avatták föl a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban 2014. április 28-án. Az emléktábla elkészítését és felállítását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, csakúgy, mint Morell Égi vándor című plasztikája alapján az iskola előkertjében emelt szobor bronztábláját. 

29 / abril / 2014

Álom és valóság

Győztes képek a Millenárison


A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) Ébresszétek fel a világot! címmel fotópályázatot hirdetett, melyre Ferenc pápa mondata ihlette pályamunkák érkeztek, olyanok, melyek a címre szabadon reflektálnak, témájuk, szereplőik által önmagukon túlmutató üzenetet hordoznak.

28 / abril / 2014

Filmklub és vetítőterem Sára Sándor tiszteletére

Sára Sándor Balázs Béla- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nevét viseli március 25-től Jászberényben a Lehel Film-Színház új vetítőterme. Emellett közönségtalálkozóval egybekötött filmklubot indítanak, amelyet szintén Sára Sándorról neveztek el.

26 / març / 2014

Szombaton átadták a Magyar Örökség díjakat

Évente négy alkalommal adják át a Magyar Örökség díjat, amellyel korunk, valamint a 20. század első felének legjelentősebb teljesítményeit jutalmazzák. A 2014. március 22-én díjazottak között van a Magyar Művészeti Akadémia két rendes tagja, Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató és Kalász Márton költő is.

22 / març / 2014
Primer Darrer