Pentatónia: magyar ruhák milánói tárlata

Óriási lehetőséget kaptak a magyar öltözéktervezők: egy hónapon át, június 13. és július 14. között 23 tervező 51 modelljét mutatják be a divat egyik fővárosában, Milánóban, a Palazzo Morandóban, a divatnegyed szívében lévő történeti múzeumban.
Öt attraktív öltözék a palota belső udvarán 3 méter magas plexipiramisokban lesz látható, a többi a palota első emeletének tizenkét termében. A kiállítás címe Pentatónia, ami arra utal, hogy olyan ruhákkal szerepelnek a tervezők, amelyek a magyar viseletkultúra hagyományaiban gyökereznek, onnan merítik formai vagy díszítménybeli inspirációikat.

A kiállításon az idősebb és az ifjabb generáció egyaránt képviselteti magát. A kiállítók között van Mészáros Éva, aki 1991-ben szervezte meg az első Modern Etnikum című kiállítást. A szakma jelentős képviselői, például Katona Szabó Erzsébet, Sárváry Katalin, Bein Klára, Göbölyös Márta, Madarász Kathy Margit mellett a fiatalok közül bemutatkozik Molnár Madarász Melinda, Marosi Krisztina, Pazicski Miklós, Pallai Bernadett, a legifjabbak közül pedig ketten szerepeltek a Gombold újrá!-ban is (Csegöldi Erika és Kárpáti Judit).
A kiállítást június 13-án délelőtt 11-kor Marina Messina igazgató és Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége elnökének köszöntője után Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára nyitja meg. Június 25-én este 8 órától a Palazzo Isimbardi, Milánó tartományi központja belső udvara lesz a Pentatónia című divatbemutató színhelye, ahol további hetven öltözéket mutatnak be a Magyar Állami Operaház balettművészeinek közreműködésével. A bemutató a divathét egyik eseménye, a rendezvény védnöke Mario Boselli, az Olasz Divatkamara elnöke.
 
P. Szabó, Magyar Nemzet - 2013. június 11.
// ]]>