„A jókedv kulturális erőforrás!"

Bemutatjuk a Pesti Vigadó új vezetőjét, Nagy Zsombort

A mai napon, 2023. december 1-jén foglalta el hivatalát Nagy Zsombor, a Magyar Művészeti Akadémia székházának, a Pesti Vigadónak új ügyvezetője. Vele, és az MMA elnökségében a Vigadóért elsősorban felelő Rátóti Zoltán alelnökkel a székház aulájában beszélgettünk jelenről és jövőről.
1 / desembre / 2023

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

A valódi költészet emberi arcot megtartó romolhatatlansága

Habár az ősz, a melankólia és a költészet mindig is kézen fogva járnak, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata gálaestjének szerkesztői és közreműködői gondoskodtak arról, hogy az elmúlás jelei mellett derűs perceknek is részese legyen a közönség október 11-én a Pesti Vigadóban. A Muzsikás együttes és jeles színművészek közreműködésével rendezett esten kerek évfordulós kortárs alkotókat köszöntöttek, s egyúttal emlékeztek Baka Istvánra, Kormos Istvánra és Marsall Lászlóra, akik már nincsenek közöttünk.

13 / octubre / 2023

Szabadság, szerelem

Kortárs zenei koncert az aradi vértanúk emléknapján

„Szabadság, szerelem!" – Petőfi Sándor programverse hívószóvá vált, életeket és életműveket inspirált a romantikától kezdve napjainkig. Hatása megmutatkozott a  Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Zeneművészeti Tagozata Szabadság, szerelem című kortárs zenekari koncertjén október 6-án este a Pesti Vigadóban, ahol Dubrovay László, Tóth Péter, Balassa Sándor, Kovács Zoltán és Kocsár Miklós zeneszerzők művei hangzottak el. Az 1956-os tematikájú alkotások az október 23-ai forradalom és szabadságharc eseményeit is felidézték.

12 / octubre / 2023

Vidd magaddal az IPARTERVET!

Workshop a Budapest Design Week 2023 keretében

A második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai centrumának, az Ipari Épülettervező Vállalatnak (IPARTERV) sokezer létesítményt számláló örökségéről meglehetősen kevés szó esik. A helyzet korántsem indokolt: az iroda égisze alatt számtalan méretüknél, innovatív mérnöki megoldásainál, de építészeti minőségüknél fogva is lenyűgöző épületek születtek, amik a mai napig hatással vannak nemcsak városképünkre, de a korszakról alkotott elképzelésünkre is.

11 / octubre / 2023

Véget ért egy korszak

Dávid Katalin temetése
 
A Fiumei úti Sírkert Művészparcellájában a családtagok, barátok és tisztelők utolsó útjára kísérték az életének 101. évében elhunyt Dávid Katalin művészettörténészt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagját. A temetésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

10 / octubre / 2023
Primer Darrer
// ]]>