Tokody Ilona

Örök elevenség, örök vidámság, örök életigenlés - Tokody Ilona köszöntése Mohorán

Hármas ünnepre invitálták a közönséget Mohorára, ahol ünnepélyes keretek között ismét megnyitotta kapuit a Tolnay Klári Emlékház. A nagyszabású esemény keretében Tokody Ilona Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas operaénekest, érdemes és kiváló művészt köszöntötték hetvenedik születésnapja alkalmából. A jeles ünnephez kapcsolódva újra megnyílt életmű-kiállítása, majd a Pásztor Erzsi Szabadtéri Színpad és Zeneszalonban  koncerttel egybekötve felavatták a Magyar Művészeti Akadémiától (MMA) ajándékba kapott pianínót.
18 / maig / 2023

Tavaszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Kerek születésnapjukat ünneplő költő és író tagjait köszöntötte a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Irodalmi Tagozata május 17-én a Pesti Vigadóban. 

17 / maig / 2023

Az utolsó Habsburg-uralkodópár dublőreinek szerepjátékai

Beszélgetés Nagy Viktor rendezővel a Királyi vadászat című krimiről

 
Évtizedekkel az ősbemutató után ismét látható a Királyi vadászat, amelyet sokan Hernádi Gyula, az MMA posztumusz tiszteleti tagja legtökéletesebben megírt drámájának tartanak. Az Újszínházban április 28-án bemutatott kétrészes krimit Nagy Viktor Jászai Mari-díjas, érdemes művész, az MMA Színházművészeti tagozatának vezetője rendezte. A darab zeneszerzője Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas, érdemes művész, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője. Az abszurd fordulatokban gazdag cselekmény színreviteléről, a szerző történelemmel folytatott már-már zseniálisan őrült játékáról Nagy Viktort kérdeztük.

28 / abril / 2023

Drámai múltidézés

Felavatták Hubay Miklós síremlékét
 
Százöt évvel ezelőtt április 3-án született Hubay Miklós drámaíró, az MMA posztumusz tiszteleti tagja. Ebből az alkalomból Ács Margit Kossuth-díjas író, kritikus az MMA rendes tagja, Németh Attila és Bognár Anna a Hubay Miklós „Elveszett paradicsom" Alapítvány kurátorai, Juhász Judit, az MMA szóvivője, illetve Rózsássy Barbara, a Magyar Írószövetség titkára felavatta síremlékét, Pintér Attila szobrászművész alkotását a Farkasréti temetőben. 

26 / abril / 2023

„Látványtér – 15 év" címmel színházművészeti kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban

A Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának (MALÁT) 15 évre visszatekintő szakmai kiállítása nyílt meg 2023. április 20-án a Pesti Vigadó ötödik és hatodik emeletén. A 10. Színházi Olimpia kísérőprogramját a Magyar Művészeti Akadémia a helyszín rendelkezésére bocsátásával is támogatja.

21 / abril / 2023

Országszerte zajlanak a Színházi Olimpia programjai

A rangos seregszemlét idén 10. alkalommal rendezték meg

Április elejétől június végéig várja az érdeklődőket a Színházi Olimpia. Az esemény – Budapesten és szerte Magyarországon – nemzetközi és hazai társulatok előadásaiból, műhelyfoglalkozásokból és amatőr színjátszók programjaiból áll. 

12 / abril / 2023
Darrer