Halmos Béla-emlékkoncert a Hagyományok Házában

Összemuzsikálni a nemzetet címmel szervez emlékkoncertet Halmos Béla, a sokszorosan kitüntetett prímás és népzenekutató, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja tiszteletére a Hagyományok Háza szeptember 19-én. Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása idén júniusban ünnepelte volna 74. születésnapját. A jubileumi hangverseny a járványhelyzet miatt elmaradt júniusban, helyette szeptember 19-én 19 órától tartanak emlékkoncertet a prímás tiszteletére a Hagyományok Házában. Az est keretében kerülnek átadásra a Halmos Béla-díjak is.
Halmos Béla sok évtizedes aktív tevékenysége során fáradhatatlanul dolgozott a magyar népi kultúra és a táncházmozgalom ügyéért, mind folklórgyűjtőként, mind a városi revival mozgalom irányítójaként szerteágazó tevékenységet folytatott. A Sebő, majd a Kalamajka együttes prímása, a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Táncház Egyesület tiszteletbeli elnöke, az Országos Táncháztalálkozó elindítója, a Táncház Archívum megalapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik alapítója és tanára volt.
A szeptember 19-i emlékkoncerten közreműködik többek között Sebestyén Márta, Kovács Márton, Halmos Béla-vándordíjas népzenész és a Magos Együttes, Turi András, Halmos Béla-emlékérmes népzenetanár, Szerényi Béla és fiai, a Kóborzengő, a BorFolk és az Üsztürü zenekarok.
Az emlékkoncert a Hagyományok Háza és a Halmos Béla által alapított Hagyományok Háza Baráti Köre közös szervezésében valósul meg. Az est szerkesztői: Lőrincz Beáta, Szűcs Sándor, Varga Zoltán.